Fitch a redus perspectiva ratingurilor BCR de la stabila la negativa

Marti, 12 August 2014, ora 14:48
2398 citiri
Fitch a redus perspectiva ratingurilor BCR de la stabila la negativa

Fitch Ratings a confirmat marti ratingurile Bancii Comerciale Romane (BCR), dar a revizuit perspectiva calificativelor pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala de la stabila la negativa, in urma retrogradarii ratingului de viabilitate al Erste Group de la nivelul a- la bbb+.

Ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala au fost mentinute la nivelul BBB+, dar cu perspectiva negativa, calificativul pentru datoriile pe termen scurt la nivelul F2, iar ratingul de sprijin la nivelul 2. Ratingul de viabilitate al BCR nu a fost afectat de masura, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Ratingurile pentru datoriile pe termen lung (IDR) si ratingul de sprijin sunt stabilite in functie de sprijinul posibil din partea proprietarului BCR, Erste Group Bank. Ca subsidiara importanta a Erste, Fitch ar stabili ratingurile IDR ale BCR cu o treapta sub nivelul celor ale companiei mama (A-, cu perspectiva negativa). Ratingul BCR este insa constrans de plafonul de tara al Romaniei, respectiv BBB+.

Revizuirea perspectivei la negativa este determinata de retrogradarea ratingului de viabilitate al Erste, de la nivelul a- la bbb+.

Decizia Fitch privind perspectiva ratingului BCR tine seama de probabilitatea de a retrograda ratingul Erste pentru datoriile pe termen lung la nivelul ratingului de viabilitate, BBB+, la sfarsitul acestui an sau in primul trimestru din 2015, cand ratingul de sprijin ar putea fi retrogradat la nivelul 5. La acel moment, este probabil ca ratingul BCR pentru datoriile pe termen lung sa fie redus la nivelul BBB, se arata in comunicat.

Este improbabil ca retrogradarea ratigului IDR al BCR la nivelul BBB sa determine si reducerea ratingului F2 pentru datoriile pe termen scurt.

Fitch considera ca BCR continua sa aiba o importanta strategica pentru grupul Erste, in pofida performantelor scazute ale pietei din Romania, avand in vedere concentrarea Erste pe regiunea Europa Centrala si de Est (ECE), integrarea puternica in grup si sprijinul acordat pana acum bancii din Romania.

Ratingurile BCR pentru datoriile pe termen lung depind de modificarea ratingurilor IDR ale Erste sau al plafonului de tara al Romaniei.

Un alt factor care poate influenta ratingurile IDR ale BCR este opinia Fitch privind angajamentul Erste in regiunea ECE si pe piata din Romania in special.

O retrogradare a ratingului de sprijin al BCR ar fi determinata de reducerea ratingului IDR al Erste la BBB- sau sub acest nivel, sau o modificare a opiniei Fitch legata de dorinta Erste de a oferi sprijin BCR.

#rating datorii BCR, #rating Fitch, #rating Erste , #stiri BCR