Ghinion pentru client: 13 pagini de comisioane umfla profitul bancilor

Luni, 24 August 2009, ora 09:33
1252 citiri
Ghinion pentru client: 13 pagini de comisioane umfla profitul bancilor

Comisioane de deschidere a contului, de administrare, de inchidere, de depunere a numerarului, pentru lucrul cu monede, ba chiar si pentru comunicarea dobanzilor, toate sporesc considerabil profiturile bancilor.

Unele institutii bancare afiseaza pe site-ul propriu lista integral, altele prefera sa ataseze comisioanele la fiecare produs in parte, fie ca este card, fie ca este credit. De exemplu, la BCR lista cu comisioanele practicate doar pentru persoane fizice are noua pagini. Numai la capitolul conturi curente, banca are 14 taxe si comisioane. Intre acestea se numara: comision de administrare lunara cont curent activ (1,75 RON), comision de administrare lunara cont curent inactiv (10 RON, de peste cinci ori mai mare ca la cel activ), de inchidere a contului la initiativa bancii (10 RON), taxa de eliberare extrase de cont la ghiseele bancii pentru ultimele 30 zile (2 RON).

La Leumi Bank, documentul cu tarifele si comisioanele practicate are 27 de pagini. Daca cineva doreste sa depuna lei sau valuta, in monede metalice, comisionul la Leumi Bank este de 10%.

La BCR, aceasta operatiune este taxata cu 1,5% la lei, in timp ce efortul functionarilor de la ghiseu pentru numararea de monede metalice de valuta este "rasplatit" cu 20%.

Si bancile mai mici au tot soiul de comisioane. Romexterra le percepe clientilor, pentru transmiterea prin fax sau telex a unor mesaje solicitate de client, 0,50 RON/pagina. La aceeasi banca, cine vrea sa i se comunice dobanzile practicate pe o anumita perioada, are surpriza sa afle ca acest serviciu este gratis doar pana la un an, apoi intre 1 si 3 ani costa 5,00 RON/cerere, iar apoi 10,00 RON/cerere.

La eliberarea de copii dupa lista cursurilor valutare valabile la o anumita data, la solicitarea clientilor, se percepe o taxa de un leu, iar transmiterea prin fax, telex, modem a documentelor de decontare la cererea clientilor costa tot un leu pentru fiecare document.

Una dintre bancile care accepta modificarea clauzelor contractuale la credite in lei, la solicitarea clientilor, este CEC Bank, insa numai contra unui comision de 30 de lei pentru fiecare act aditional incheiat la contractul de credit.

Aproape 40% din comisioanele incasate anual de institutiile bancare care activeaza pe piata romaneasca sunt legate de utilizarea numerarului, precum retrageri de la ATM sau retrageri de la ghiseu.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #bani, #card, #comision , #stiri BCR