In ce fonduri merita sa investesti?

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 09:33
1773 citiri
In ce fonduri merita sa investesti?

In ce sa investim in perioada de criza? Fondurile deschise de investitii cu plasamente preponderente in actiuni au revenit in atentia investitorilor odata cu revenirea cotatiilor bursiere din ultima perioada. 

Cele mai performante fonduri ale ultimei saptamani au fost fondurile de actiuni, dar acestea sunt si cele mai riscante, comparativ cu cele de plasamente monetare.

Fondul Active Dinamic a acumulat un profit saptamanal de 2,56%, iar Fondul de actiuni Napoca a asigurat investitorilor un castig saptamanal de 2,45%. La randul sau, Omninvest este un alt fond de actiuni care a oferit in aceeasi perioada investitorilor un castig de peste 2%, mai exact 2,27%, iar Oportunitati Nationale a inregistrat un plus de 2,25%.

Si fondurile monetare au avut o noua saptamana de castiguri mici, dar constante. Astfel, BCR Monetar a castigat 0,34%, iar OTP Comodisro a acumulat un profit de 0,34%.

Cel mai performant fond de obligatiuni a fost BT Obligatiuni, cu un randament saptamanal de 0,36%, urmat de BCR Obligatiuni, cu o crestere de 0,26%.

Randamente reduse au obtinut in ultima saptamana si investitorii care au optat pentru fondurile cu plasamente in obligatiuni. Fondul diversificat KD Optimus a obtinut in perioada analizata un randament de 0,58%, urmat de BCR Europa Avansat, cu o crestere de 0,37%.

La polul opus se afla fondurile care au provocat gauri in portofoliile investitorilor. Cea mai mare scadere saptamanala a inregistrat-o fondul de actiuni BT Maxim, cu o depreciere de 1,81%, urmat de BT Index cu o scadere de 1,69%.

Daca luam ca perioada de referinta inceputul anului, randamentul cel mai bun l-a inregistrat fondul Carpatica Stock, cu o crestere de 5,63%, urmat de Carpatica Global, cu o apreciere de 4,80% si de Zepter Obligatiuni, cu un plus de 4,77%.

In schimb, fondul de actiuni BT Index a acumulat in acest inceput de an o pierdere de 20,73%, BT Maxim a scazut cu 14,80%, iar fondul de actiuni Napoca are un minus de 14,45%, chiar daca in ultima saptamana a reusit sa aiba un oarecare profit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri, # investitii, # actiuni, # cotatii bursiere, # randament , #stiri BCR