Industria alimentara "prinde viata": Produsele romanesti, pe rafturile europene

Sambata, 07 Mai 2011, ora 14:31
3110 citiri
Industria alimentara "prinde viata": Produsele romanesti, pe rafturile europene

Magiunul de Topoloveni a fost ridicat la rang european. Este primul produs alimentar romanesc care a primit distinctia Europei si care se mandreste cu peste 8 premii internationale.

"Pe jurnalul UE este scris Romania cu magiunul de prune Topoloveni. Este prima data cand o intreprindere mica certifica un produs traditional. Noi am ridicat Topoloveniul la rang european", a declarat intr-un interviu acordat Bloombiz.ro, Bibiana Stanciulov, directoarea fabricii de magiun din Topoloveni.

Potrivit acesteia, primaria din Topoloveni a primit o suma mare de bani pentru a continua dezvoltarea turistica a zonei. Mai mult, magiunul de Topoloveni este asociat cu turismul romanesc.

"Faptul ca magiunul de Topoloveni va fi promovat la fel de mult ca turismul romanesc, pentru mine este important din punct de vedere financiar”, a mai declarat Stanciulov.

Pe de alta parte, Gabriela Berechet, directoarea Centrului pentru Investitii in Turism a precizat ca Ministerul Turismului a semnat un protocol de colaborare cu fabrica de magiun din Topoloveni pentru promovarea zonei turistice.

"Acest produs de Topoloveni va atrage atentia asupra localitatii si va vinde activitatile turistice din zona respectiva. <<Explore the Carpathian Garden>> suna foarte bine asociat cu brandul Magiun de Topoloveni”, a declarat intr-un interviu acordat Bloombiz.ro, Gabriela Berechet.

Potrivit acesteia, promovarea traditiilor locale este o modalitate de a ajuta orasele mici sa se dezvolte durabil.

"Este sansa unui orasel mic de a antrena producatorii, cultivatorii, transportatorii. Acel oras poate sa ajunga un punct de interes turistic pentru cei care isi doresc sa viziteze sectia de unde a inceput povestea magiunului de Topoloveni, astfel putand fi stimulata crearea de produse artizanale care sa fie oferite turistilor. Aceasta este o buna modalitate de a obtine castiguri directe dintr-o activitate turistica", a mai precizat Berechet.

Magiunul de Topoloveni a obtinut 8 premii internationale, unul de la "Zece pentru Romania" si un premiu de la BCR pentru accesarea fondurilor europene.

Certificarea magiunului de Topoloveni este un mod de protejare a produselor traditionale, un drept oferit in exclusivitate magiunului de Topoloveni.

O surpriza oferita de fabrica de magiun din Topoloveni este asa numitul "Cod NATO", care ofera posibilitatea oricarei trupe NATO de pe intreg globul sa comande magiunul de Topoloveni.

Industria alimentara romaneasca "prinde viata"

"Pentru a scoate din impas industria alimentara trebuie sa fie ajutati furnizorii de materie prima. Producatorii nu trebuie sa fie obligati sa cumpare de trei ori mai scump materia prima decat este in Occident. Asta inseamna subventii de la Ministerul Agriculturii", a subliniat Bibiana Stanciulov.

De asemenea, proprietara celui mai mare brand alimentar din Romania, certificat la nivel european, spune ca romanii care activeaza in industria alimentara ar trebui ajutati ca in Occident.

"In Occident, orice produs alimentar fara zahar care iese pe piata are 0% TVA. Ar trebui sa incurajam si in Romania produsele naturale fara zahar", a subliniat Stanciulov.

Stanciulov promite in 3-4 ani propriile magazine in care sa comercializeze produsele naturale de Topoloveni. 50% din productie va merge spre exporturi.

Pretul real al unui borcan de magiun de Topoloveni este de 6,75 lei fara TVA. In strainatate, Stanciulov spune ca il va vinde cu cat va putea mai mult.

Pe de alta parte, Gabriela Berechet marturiseste ca in Germania se gaseste in magazine magiunul de Topoloveni.

Aceasta este de parere ca produsul natural romanesc poate fi facut cunoscut si in celelalte tari din Europa prin participarea Romaniei la targuri internationale si concursuri profesionale.

Vezi si:

Magiunul de Topoloveni, istoria transformata in business (interviu Primar Topoloveni)

#bibiana stanciulov, #brand turistic, #explore the carpathian garden, #industria alimentara romaneasca, #magiunul de topoloveni, #produse romanesti atestate european, #rang european, #topoloveni zona turistica , #stiri BCR