Ionescu, BVB: statul a uitat ca listarea BCR e obligatorie

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 14:43
1366 citiri
Ionescu, BVB: statul a uitat ca listarea BCR e obligatorie

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Valentin Ionescu, a declarat miercuri ca la momentul actual, bursa are toate sistemele necesare pentru a acoperi o listare de marimea BCR, dar ca statul "a uitat" de clauza din contractul de privatizare care prevedea listarea ca fiind obligatorie, precizeaza NewsIn.

"Fondul Proprietatea a fost un succes, pentru ca pretul actual de tranzactionare este mai mare fata de cel de dinainte de listare. In ceea ce priveste listarea BCR, in general Grupul Erste nu isi listeaza subsidiarele.

Contractul de privatizare prevedea listarea ca fiind obligatorie in 2009, dar s-a amanat pentru octombrie 2011. Nu cred ca statul are parghiile pentru a obliga listarea. Consider ca la momentul actual, bursa are toate sistemele necesare pentru a acoperi o listare de marimea BCR.

Din punctul meu de vedere, toate aceste argumente sunt doar pentru a nu lista BCR.

BCR a fost cumparata la un anumit pret, iar o listare va duce la un pret sub valoarea de cumparare. Decizia nu este la noi si cred ca statul a uitat de clauza din contract", a spus Ionescu, la un seminar pe tema pietei de capital, solicitat sa comenteze declaratiile recente ale oficialilor BCR legate de listarea bancii.

Presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Dominic Bruynseels, declara in februarie ca pentru listarea BCR este necesar ca lichiditatea Bursei sa se imbunatateasca substantial, ca marime, pentru a permite evidentierea valorii adevarate a bancii.

"Lichiditatea s-a imbunatatit in mod clar, dar mai are de evoluat, nu in termeni de timp, ci de marime. Trebuie sa se imbunatateasca substantial pentru a permite evidentierea valorii adevarate a BCR", spunea atunci Bruynseels.

Totodata, la inceputul lunii martie, intrebat fiind despre listarea bancii, avind in vedere listarea Fondului Proprietatea, presedintele executiv reamintea faptul ca lichiditatea Bursei nu este inca foarte mare pentru a sustine un astfel de emitent.

"Cred ca este interesant ce s-a intamplat cu actiunile Fondului Proprietatea, o companie foarte mare recent listata la bursa. Au existat foarte multe speculatii potrivit carora pretul urma sa creasca spectaculos, dar, de fapt, actiunile s-au stabilizat la un pret usor sub cel de listare. (...) Nu cred ca exista suficienta lichiditate disponibila pe piata pentru actiuni mari", afirma Dominic Bruynseels.

#ionescu, #privatizare, #bcr, #listarea bcr , #stiri BCR