Peste 60 la suta din bugetul Agriculturii, ''spart'' pe subventii

Miercuri, 30 Noiembrie 2005, ora 04:58
1175 citiri

Bilantul contabil la sfarsit de an arata ca, din bugetul Ministerului Agriculturii pe 2005 - de 26,724 de miliarde de lei vechi - numai pe subventii s-au dus 17.000 de miliarde, ceea ce reprezinta circa 64% din bugetul ministerului.

Mult, daca ne gandim, dupa calculele ministrului Flutur, ca cele 7.000 de miliarde de lei vechi care vor fi alocate in 2006 pentru programul Fermierul (pentru cofinantarea proiectelor SAPARD) vor ajuta la crearea a "570 de fabrici de procesare a laptelui si carnii, 6.000 de ferme de familie zootehnice si vegetale, peste 300 unitati de servicii neagricole" etc."Acordarea de subventii producatorilor a fost o greseala care nu mai trebuie repetata", afirma, pe la inceputul anului, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Pentru ca a fost primul an de mandat si nu putea sa devina nepopular in randul taranilor, a fost acceptat sacrificiul.

Cupoane de 6.600 miliarde de lei vechi

Potrivit datelor furnizate de catre Miron Moldovan, directorul Directiei Buget-Finante din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), agentiei Rompres, producatorii agricoli din sectorul vegetal si zootehnic au beneficiat, in perioada 1 ianuarie - 25 noiembrie 2005, de subventii acordate de stat in valoare de peste 1,714 miliarde RON.

"Cea mai mare suma - peste 486 milioane RON - circa 28 la suta din valoarea totala a subventiilor acordate de MAPDR, a fost orientata pentru decontarea bonurilor valorice necesare achizitio-narii semintelor, ingrasamintelor chimice si pesticidelor pentru suprafetele insamantate in toamna anului 2004 si primavara anului 2005", a precizat Moldovan.

Din datele furnizate de MAPDR, subventiile acordate producatorilor agricoli s-au orientat si catre decontarea bonurilor valorice acordate pentru achizitionarea semintelor, ingrasamintelor chimice, pesticidelor si motorinei necesare infiintarii culturilor din toamna lui 2005 - circa 173,78 milioane RON (1,737 miliarde lei vechi).

Subventii pe produs, 6.200 miliarde lei

Producatorii agricoli din sectorul zootehnic au primit, in perioada mentionata, peste 315,5 milioane RON, suma acoperind subventiile destinate livrarii carnii de pasare, porc, vita si oaie pentru procesare, precum si a laptelui de capra si oaie. "Aceasta suma a acoperit toate restantele din 2004, dar si o parte din cantitatile de carne si lapte livrate la procesare in 2005 pana in luna septembrie inclusiv", a spus directorul MAPDR. Pentru laptele de vaca livrat la procesare pana in luna septembrie 2005 - circa 10,7 milioane hectolitri - crescatorii au primit stimulente cifrate la peste 203,5 milioane RON.

Pentru valorificarea productiei marfa din 2004 si din anul de piata 2005 au fost acordate catre sectorul vegetal circa 106,688 milioane RON.

628 miliarde, pentru tractoare

Potrivit directorului MAPDR, in acest an au fost alocate sume importante - in valoare de peste 66,7 milioane RON - pentru despagubirea producatorilor agricoli afectati de fenomenele meteorologice nefavorabile din perioada aprilie-iulie 2005.

Au fost acordate alte 53,82 milioane RON pentru semintele certificate folosite in campania de toamna 2004 si primavara lui 2005, dar si pentru sprijinul de un milion de lei/ha ramas restanta din campania de toamna 2004 pentru infiintarea culturilor - circa 67,4 milioane RON.

Nu in ultimul rand, subventiile alocate in cele 11 luni ale acestui an s-au indreptat si pentru achizitionarea utilajelor si masinilor agricole, 62,8 milioane RON reprezentand sprijinul financiar de 45 la suta din pretul de achizitie al acestora.

Gata cu cupoanele din martie 2006

Sistemul de subventionare prin cupoane valorice a fost indelung hulit de multi. Zvonuri ca taranii dau bonurile pe bautura, ca le vand ieftin altora, ca mii de cupoane au putrezit in subsolurile unor directii agricole etc. au tot circulat. Ministrul Gheorghe Flutur a promis ca va renunta la acest sistem. Anul 2005 a fost insa inca un an de "sacrificiu", in "beneficiul" agriculturii de subzistenta. Gandite anul acesta, din 2006 vor fi implementate alte scheme de sprijin. Noua strategie de dezvoltare a agriculturii va produce un soc in randul taranilor care practica agricultura de subzistenta, deoarece acestia nu vor mai beneficia de bonurile valorice acordate anual pana acum. Pentru achizitionarea de ingrasaminte chimice si pesticide, termenul de primire al ultimelor cupoane este 15 martie 2006, cel de solicitare a ultimei transe de bani de catre Directiile agricole fiind 31 martie 2006.

25% din bugetul pe 2006, pentru investitii

Potrivit proiectului de buget pe anul 2006, Ministerul Agriculturii ar urma sa primeasca 28.589,2 de miliarde de lei vechi. Din acesti bani, circa o patrime, adica 7.000 de miliarde de lei vechi vor fi destinati programului Fermierul, adica strict catre investitii. Aceasta suma se constituie in Fondul de Creditare a Investitiilor in Agricultura si va fi pusa la dispozitia unei banci, desemnate prin licitatie, care va acorda solicitantilor credite de investitii cu o dobanda mica si pe o perioada de creditare de pana la zece ani.

Programul Fermierul a fost testat anul acesta, MAPDR alocand deja 300 de miliarde. Dintre bancile participante la licitatie, BCR a fost selectata pentru derularea acestor prime fonduri, urmand ca in 2006 sa fie organizata o alta licitatie, pentru gestionarea celor 7.000 de miliarde de lei. Acesti bani vor merge in special pentru infiintarea de ferme familiale zootehnice si vegetale, pentru crearea si modernizarea de unitati de procesare a laptelui si a carnii si pentru diversificarea activitatilor economice in mediul rural.

"Aceasta prima etapa a programului a fost un exercitiu pentru banci si pentru noi. Cum se aproba bugetul, dam drumul si la licitatia pentru anul viitor si cred ca si bancile vor fi mult mai pregatite", a declarat pentru Curierul National, Miron Moldovan, directorul Directiei Buget-Finante din MAPDR.

"Prin Legea creditului pentru investitii, asa cum e gandita ea, incep sa aiba acces la fonduri cei care sunt viabili. Pentru ca intra acum un element neutru, banca, care va acorda credite pe principiile ei, pe criteriile pietei. Va fi acceptat acum doar cel care are capacitatea de a rambursa, de a trai. Incepe concurenta. Ne pliem pe situatia reala, pentru ca in momentul in care vom intra in UE, va fi o concurenta reala", a adaugat acesta.

Schimbare de strategie

Anul 2006, ultimul inaintea aderarii la Uniunea Europeana, va aduce schimbari radicale in sistemul de sprijinire a producatorilor, conditionat de alinierea la formele de sprijin ale UE.

Astfel, subventiile pe produs vor fi inlocuite cu cele directe, pe suprafata, care din 2009 vor deveni pe ferma. Iar multe dintre subventiile pe produs vor fi inlocuite cu cele pe cap de animal. Creditul pentru investitii va lua locul ajutorului de 45% din costul de achizitionare a utilajelor. Vor ramane subventiile pentru seminte certificate. "Va fi o cu totul alta conceptie. Toate ajutoarele le discutam cu producatorii in consiliile pe produs. Acum sunt in curs de adoptare actele normative care stabilesc formele de sprijin explicit. Ele vor fi adoptate pana la sfarsitul anului, pentru ca la inceputul lui 2006 sa avem baza legala pentru ca ajutoarele sa fie operationale", ne-a mai declarat Miron Moldovan. In plus, din 2006, toate formele de sprijin vor fi derulate prin Agentia de Plati si Interventii (API), conform procedurilor specifice UE in ceea ce priveste modalitatea de acordarea platilor, de verificare a documentelor de plata. Directorul MAPDR ne-a explicat ca "anul viitor va aduce o schimbare atat in conceptia, cat si in modalitatea de acordare a banilor. Inainte, subventiile plecau de la Directia de Buget-Finante catre Directiile Agricole Judetene, care distribuie sumele. Acum Directia de Buget a Ministerului (Agriculturii, n. red.) va aloca suma globala catre API, care o diseaca pe forme de sprijin, urmand ca Agentia sa justifice absolut toate sumele".

In perioada 2007-2009, Romania va dispune de circa 4 miliarde de euro, de la UE, pentru plati directe.

Teodora Vasalca

Curierul National