Profitul grupului BCR a scazut anul trecut de 2,3 ori fata de 2008

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 09:17
1771 citiri
Profitul grupului BCR a scazut anul trecut de 2,3 ori fata de 2008

Profitul net dupa impozitare si interesele minoritare al grupului BCR a scazut anul trecut de 2,3 ori fata de 2008, de la 2,03 miliarde lei la 871 milioane de lei (206 milioane euro), din cauza majorarii cheltuielilor cu provizioanele si diminuarii veniturilor din comisioane.

"Profitul net dupa impozitare si interesele minoritare s-a ridicat la 871,7 milioane lei (206,3 milioane euro) in scadere cu circa 43% fata de sfarsitul anului 2008 (excluzand operatiunile intrerupte, si anume vanzarea activitatii de asigurare a BCR), in principal din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele si diminuarii venitului din comisioane ca urmare a scaderii cererii eligibile de credite pe segmentul persoanelor fizice", se arata intr-un comunicat al grupului citat de Mediafax.

Anul trecut, BCR a majorat cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru imprumuturi si avansuri pana la valoarea de 2,28 miliarde lei (540,2 milioane euro), de la 628,6 milioane de lei in 2008.

"Trimestrul patru din 2009 a fost marcat de majorarea in continuare a provizioanelor aferente imprumuturilor, desi cresterea creditelor neperformante a incetinit", arata BCR, care mentioneaza ca grupul are o rata confortabila de acoperire a creditelor neperformante prin garantii si provizioane, de aproximativ 122%.

Grupul BCR a obtinut in 2008 un profit net record, incluzand venituri exceptionale din vanzarea unor active de 745,9 milioane lei.

Doar din vanzarea activitatii de asigurari, grupul a realizat un profit dupa impozitare de 504 milioane de lei (127,1 milioane euro).

Rezultatul operational al BCR a crescut puternic anul trecut, cu 32,1% fata de 2008, la 3,26 miliarde de lei (772 milioane euro), ca urmare a generarii continue de venituri si a unui control corespunzator al costurilor.

"Excelenta performanta a fost generata in principal de majorarea puternica a venitului operational cu o rata anuala de 18%, combinata cu o diminuare moderata a cheltuielilor operationale, de 2%, in contextul deprecierii leului (14,4% rata medie de devalorizare fata de euro)", potrivit comunicatului.

Venitul operational a crescut cu 18%, la 4,97 miliarde lei (1,17 miliarde euro), sustinut in principal de majorarea venitului net din dobanzi la nivelul grupului cu 26,2%, la 3,8 miliarde lei (908,5 milioane euro).

Totodata, venitul din speze si comisioane a scazut anul trecut cu 22,6% fata de 2008, pe fondul reducerii cheltuielilor clientilor si a revizuirii strategiei de preturi cu scopul de a incuraja clientii sa utilizeze tranzactiile fara numerar.

BCR si-a diminuat anul trecut cheltuielile operationale cu 2%, la 1,7 miliarde lei (404,4 milioane euro), ca rezultat al gestionarii mai bune a costurilor si in contextul in care costuri suplimentare au fost generate de extinderea retelei de unitati de retail, dezvoltarea canalelor alternative, a activitatii de carduri si a sistemului IT, precum si de investitia in BCR Banca pentru Locuinte.

Rezultatul net din tranzactionare a urcat in 2009 cu 65% fata de anul anterior, la 423,8 milioane lei.

Ratele de solvabilitate ale grupului se situeaza confortabil peste nivelurile impuse.

Rata de adecvare a capitalului de rang unu si doi era la sfarsitul anului 2009 de aproximativ 11,9%, potrivit standardelor locale de raportare financiara, RAS, fata de minimul de 10% impus de reglementarile BNR, si de circa 15,8% conform IFRS, consolidat.

La nivelul bancii, valoarea activelor a inregistrat o usoara crestere de la 64,5 miliarde lei (16 miliarde euro), la 31 decembrie 2008, la 64,53 miliarde lei (15,23 miliarde euro).

In 2009 banca a inregistrat o crestere avolumului total al portofoliului de imprumuturi acordate clientilor (inainte de provizioane, IFRS) de 3,3%, la 46,53 miliarde de lei (10,98 miliarde euro), pastrand o structura echilibrata pe segmente de clienti si industrii.

"Creditarea clientilor a continuat sa fie antrenata de segmentul corporate, conform asteptarilor.

Creditarea corporate a crescut cu 15,2% in anul trecut, in principal pe seama necesarului crescut de capital de lucru al companiilor.

De asemenea, BCR are o pozitie dominanta pe segmentul finantarilor acordate administratiilor publice locale (70%)", se mai spune in comunicat.

Imprumuturile corporate detin o cota de 51,5% in totalul creditelor acordate clientilor de BCR, in timp ce creditele retail (inclusiv afacerile micro) reprezinta 48,5%.

In structura creditelor retail, 47% sunt garantate, restul de 53% fiind negarantate.

Portofoliul de credite retail al bancii (inclusiv microintreprinderile) a scazut usor, cu circa 6,9%, in 2009, ca urmare a declinului cererii eligibile si a unui management al riscului mai ferm.

Creditele garantate (ipotecare si cele de consum garantate) au continuat sa creasca moderat, dar avansul lor a fost contracarat de declinul imprumuturilor negarantate.

Ponderea creditelor in lei in portofoliul BCR este de circa 42,5% din total imprumuturi.

Portofoliul de credite in valuta este denominat doar in euro (96%) si dolari (4%).

Pe de alta parte, depozitele atrase de la clienti au avansat in 2009 cu 7,4%, la 35,83 miliarde de lei (8,45 miliarde euro), pe fondul unei cresteri sporite a depozitelor corporate, banca mentinandu-si astfel pozitia de lider al pietei.

BCR a continuat extinderea retelei in 2009, prin deschiderea a 20 de noi unitati, ajungand la 661 sucursale la sfarsitul anului trecut.

Totodata, banca a extins reteaua de ATM-uri pana la 2.143 unitati, dupa ce a adaugat 355 de noi aparate, si pe cea de POS-uri, prin instalarea a 1.150 noi dispozitive la comercianti, pana la 16.322 de astfel de unitati.

Toate datele financiare prezentate reprezinta rezultatele financiare consolidate, neauditate, ale BCR la data de 31 decembrie 2009, in conformitate cu IFRS.

Erste Bank a preluat, in 2006, 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation.

Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 69,17%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR.

In luna noiembrie 2009, grupul austriac a interpus in relatia sa de actionar majoritar al BCR doua vehicule cu statut juridic de SRL infiintate recent in Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH si EGB Ceps Holding GmbH.

Societatea din urma detine in prezent 69,3% din actiunile BCR.

O participatie de 30,11% se afla in proprietatea celor cinci societati de investitii financiare (SIF).

Grupul BCR include banca BCR, BCR Banca penrtu Locuinte, BCR Administrare Fond de Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited si BCR Chisinau. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#bcr, #profit, #scadere , #stiri BCR