Profitul net al BCR a scazut cu 68,7%

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 11:24
1945 citiri
Profitul net al BCR a scazut cu 68,7%

Profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare al Grupului Banca Comerciala Romana a fost de 76,1 mil. lei (18,1 mil. euro) in primul trimestru. Astfel, Grupul a inregistrat o scadere de 68,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut, in conditiile diminuarii venitului operational si a nivelului inca ridicat al provizioanelor, potrivit NewsIn.

Profitul operational al grupului BCR s-a diminuat in primele trei luni cu 20,2%, la 608,8 milioane lei (144,5 milioane euro), de la 763,0 milioane lei (184,4 milioane euro) in primul trimestru al anului trecut, ca rezultat al scaderii venitului operational, dar in revenire fata de trimestrul anterior, cu 10,9%.

"Contextul economic dificil continua sa aiba impact negativ asupra clientilor nostri si, in consecinta, asupra BCR. Cu toate acestea, rezultatele sunt incurajatoare, in special in ceea ce priveste costurile cu riscul. Cererea pentru creditare ramane la un nivel scazut in contextul unei reveniri economice graduale", a declarat presedinte executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

Venitul operational net a scazut in primul trimestru la 1,054 miliarde lei (250,4 milioane euro), de la 1,167 miliarde lei (282,1 milioane euro) in aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit bancii, principalul factor al acestui declin l-a constituit diminuarea ratelor dobanzilor avand ca efect reducerea venitului din dobanzi (mai mic cu 13,3% sau cu 245,5 milioane lei fata de primul trimestru din 2010) sub presiunea suplimentara a cererii eligibile de credite inca redusa si a cresterii concurentei pentru afaceri de calitate.

"Revenirea economiei romanesti a fost una fragila in primele trei luni ale acestui an 2011, astfel incat multe afaceri s-au confruntat cu o reducere dramatica a cererii pentru produsele si serviciile lor. Din pacate un mare numar de afaceri chiar s-au inchis, in special micro intreprinderi si IMM-uri. Toate acestea au avut un impact negativ asupra afacerilor lor cu BCR. Factorii sezonieri au afectat, de asemenea, rezultatele afacerii", se arata in comunicat.

Potrivit bancii, sentimentul de incredere in economie al clientilor retail a fost, in continuare, puternic deteriorat de scaderea veniturilor familiale generata de pachetul de austeritate si de cresterea TVA, precum si de teama pierderii locului de munca.

"Implementarea legislatiei privind contractele de credit pentru consumatori (fosta OUG 50/2010) a avut, de asemenea, efecte negative asupra fluxurilor de afaceri si a diminuat venitul din comisioane al bancilor atat la creditele noi cat si la cele existente in sold", se mai arata in comunicat.

Rezultatul net din tranzactionare a crescut cu 10,7% in primul trimestru al acestui an, fata de acelasi interval din 2010, in special pe baza operatiunilor de schimb valutar. BCR este in continuare cel mai important jucator pe piata romaneasca de obligatiuni si bonuri de Trezorerie (T bills).

Totodata, cheltuielile operationale s-au majorat de la 404,3 milioane lei (97,7 milioane euro) in primul trimestru din 2010, la 446,0 milioane lei (105,9 milioane euro).

BCR precizeaza ca a continuat sa investeasca in "costurile bune", mai ales in pregatirea angajatilor, canalele de distributie electronice si activitatea de carduri precum si in modernizarea retelei de unitati retail - toate acestea generand costuri mai ridicate cu amortizarea.

Rentabilitatea capitalului (ROE) a coborat la 4,3% la sfarsitul primului trimestru al acestui an.

Cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru imprumuturi si avansuri a totalizat 457,4 milioane lei (108,6 milioane euro), in usoara crestere cu numai 0,2% fata de primul trimestru al anului trecut si "a evoluat conform asteptarilor luand in considerare in special faptul ca atat segmentul persoanelor fizice cat si al companiilor au continuat sa se confrunte cu conditii dificile de piata".

Segmentul companiilor, in special, a contribuit semnificativ la volumul creditelor neperformante in primele trei luni din 2011. "Companiile mici si mijlocii au continuat sa resimta cea mai mare presiune date fiind constrangerile de lichiditate. O revenire treptata este asteptata odata cu reluarea cresterii economice", se mai arata in comunicat.

Banca precizeaza ca portofoliul de credite a avut o evolutie relativ satisfacatoare in primul trimestru din 2011, in circumstantele date - creditele neperformante raman la un nivel suportabil, reprezentand 16,8% din totalul portofoliului. Grupul BCR are o rata confortabila de acoperire a creditelor neperformante de aproximativ 129% (garantii si provizioane).

Potrivit bancii, ratele de solvabilitate se situeaza confortabil peste nivelurile impuse. "Rata de adecvare a capitalului de rang 1+2 in T1 2011 (date provizorii): aproximativ 12% RAS fata de nivelul minim 10% impus de reglementarile BNR. De asemenea, rata de solvabilitate de aproximativ 17,1% (IFRS, consolidat Grup BCR) demonstreaza soliditatea BCR si sustinerea continua din partea Erste Group", se arata in comunicat.

Datele financiare prezentate sunt consolidate, neauditate si in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS).

De asemenea, ratele de schimb valutar utilizate pentru conversia din lei in euro sunt cele furnizate de Banca Centrala Europeana. Contul de profit si pierdere a fost convertit folosind cursul mediu de schimb valutar pentru primul trimestru din 2011, de 4,2122 lei/euro cand se face referire la primul trimestru din 2011 si cursul mediu de schimb valutar pentru primul trimestru din 2010 de 4,1383 lei/euro cand se face referire la primul trimestru al anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#bcr, #rezultate bcr, #profit bcr, #provizioane , #stiri BCR