Romania poate deveni exportator net de produse agricole in urmatorii 5-10 ani

Vineri, 21 August 2009, ora 15:41
1278 citiri
Romania poate deveni exportator net de produse agricole in urmatorii 5-10 ani

Deficitul de cont curent al Romaniei este estimat sa ajunga la 5,1% din PIB in 2009, de la 12,3% din PIB anul trecut, potrivit Raportului de cercetare prezentat vineri de BCR. In 2010, corectia ar trebui sa continue pana la 4,7% din PIB, iar estimarea BCR pentru 2011 este de 4,5% din PIB.

In acelasi timp, BCR estimeaza ca economia Romania va scadea cu 8% in 2009, urmand sa revina pe teritoriu pozitiv anul viitor, cu o crestere usoara de 0,2%, pentru ca in 2011, avansul produsului intern brut sa fie de 1,7%.

In acest context, Anghel subliniaza ca sectorul agricol ar putea fi "un factor vital" in reducerea dezechilibrelor economice si ca, in acelasi timp, ramane principala necunoscuta in evolutia economiei din acest an si de anul viitor.

"Daca sunt luate masurile corecte, Romania poate deveni exportator net de produse agricole in urmatorii 5-10 ani", a afirmat Anghel.

Un alt factor important este atragerea de investitii straine directe in Romania, in conditiile in care, in regiune, competitia va deveni mai acerba in acest sens, fiind vorba de sume disponibile mai reduse decat erau pana in prezent, intr-un context economic mai dificil.

Economistul a mai afirmat ca un rol important in atragerea investitiilor straine directe il detine restructurarea sectorului public. BCR estimeaza ca in 2009 investitiile straine directe in Romania vor scadea la 5 miliarde euro, reprezentand 4,2% din PIB.

Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au depasit 9 miliarde euro, respectiv 6,6% din PIB, insa din acestea 2,9 miliarde euro au fost imprumuturi subordonate, date de companiile straine filialelor din Romania.

Pentru 2010, BCR estimeaza ca investitiile straine directe vor ajunge la 5,5 miliarde euro, continuand sa creasca pana la 6 miliarde euro in 2011, cand vor reprezenta tot 4,2% din PIB.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#romania, #exportator, #agricultura, #alimente, #mancare , #stiri BCR