Romanii nu economisesc pentru ca nu au bani

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 15:27
1718 citiri
Romanii nu economisesc pentru ca nu au bani

Mai mult de jumatate din populatia de peste 15 ani a Romaniei (52%) nu economiseste prin banci pentru ca nu dispune de resursele financiare necesare, desi, daca ar putea, ar vrea sa puna deoparte in medie 240 lei pe luna, potrivit unui studiu realizat de IMAS Austria pentru Romania si ECE, preluat de NewsIn.

In plus, 62% dintre cei intervievati au spus ca nu economisesc prin banci pentru ca nu au bani sau pentru ca prefera sa-i cheltuiasca, sa-i investeasca in altceva mai profitabil ori pentru ca nu s-au gandit deloc la varianta economisirii.

Cu toate acestea, 83% din populatia de peste 15 ani a Romaniei considera ca economisirea e importanta sau destul de importanta, fapt ce claseaza Romania a doua intre tarile din Europa Centrala si de Est (ECE) unde activeaza Erste Group, dupa Ungaria (85%).

Astfel, romanii economisesc prin banci 183 lei pe luna, in medie.

"Barbatii economisesc lunar mai mult decat femeile, respectiv 207 lei fata de 147 lei, pentru ca, in general, acestia au salarii mai mari", a precizat directorul general al IMAS Austria, Ansgar Lohner.

Pe de alta parte, clientii Bancii Comerciale Romane (BCR) au declarat ca investesc lunar peste media de 183 lei de la nivel national, respectiv 233 lei.

Studiul mai arata ca 12% dintre romanii care economisesc prin banci spun ca pun bani deoparte prin depozite la termen, cate 9% - prin conturi sau asigurari de viata, 8% prin fonduri de pensii facultative, 7% prin ceritifcate de depozit, iar 5% prin alte instrumente de investitii.

Motivele principale care ii determina pe romani sa economiseasca sunt pastrarea banilor pentaru urgente sau ca rezerva dupa pensionare, respectiv pentru cumparaturi.

"Odata cu schimbarile actuale, a avea o protectie a devenit din ce in ce mai important pentru populatie", a explicat directorul executiv responsabil de divizia de retail al BCR, Sorin Mititelu.

Aproape toate persoanele de peste 50 de ani (98%) economisesc ca sa aiba bani pentru urgente si bani pe langa pensia de la stat, in timp ce tinerii intre 15 si 23 de ani prefera sa-i stranga pentru cumparaturi.

Numai 26% dintre romani s-au declarat a fi foarte satisfacuti sau destul de satisfacuti de cat reusesc sa economiseasca in prezent, ceea ce ne claseaza printre tarile cu un grad destul de scazut de satisfactie privind posibilitatea actuala de economisire.

Astfel, in Austria si Cehia, peste 50% din populatie s-a declarat a fi foarte sau destul de satisfacuta, in vreme ce in Serbia - 22%, Ungaria - 19% si Ucraina - 7%.

Aproape jumatate dintre romani (43%) considera ca in urmatorii cinci ani vor economisi mai putin decat in prezent, doar tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani fiind optimisti ca situatia economica din urmatorii cinci ani le va permite sa economiseasca mai mult.

Romanii sunt cei mai sceptici cu privire la posibilitatea de a economisi in viitor, cei mai optimisti fiind ucrainieni si cehii.

Romanii considera ca inflatia, pierderea locului de munca si cresterea cheltuielilor pentru traiul de zi cu zi vor fi principalele motive pentru care vor economisi mai putin in urmatorii cinci ani.

Cat priveste economisirea, romanii se tem in principal de deprecierea leului si de faptul ca randamentele aduse de economisire nu sunt satisfacatoare sau ca nu isi mai pot permite sa puna bani deoparte.

Studiul mai arata ca 46% dintre romani se declara interesati sau destul de interesati de investitiile in obligatiuni, actiuni sau in fonduri de investitii, fiind pe primul loc la acest capitol, cu mult inaintea Ungariei, Austriei ori Serbiei.

#economisire, # banci, # resurse, # financiare, # studiu , #stiri BCR