Scoala romaneasca nu este scoala aplicata, desi elevii apreciaza ca se invata mai mult din practica decat din teorie

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 12:38
1684 citiri
Scoala romaneasca nu este scoala aplicata, desi elevii apreciaza ca se invata mai mult din practica decat din teorie
Cele mai dorite cariere de catre licenii sunt cele din domeniul tehnic

Un studiu realizat de BCR in cadrul programului de internship Summer Job confirma vechiul proverb latin care spune ca "teoria fara practica e ca o roata fara ax", mai mult de jumatate dintre elevii de liceu, respectiv 54,5%, fiind de parere ca un training sau un internship intr-o companie i-ar pregati mai bine pentru o cariera de succes.

In acelasi timp, doar 35% dintre respondenti cred ca scoala poate sa le ofere experienta si intelegerea necesara in dezvoltarea unei cariere implinite, reieste dintr-un studiu realizat in cadrul Summer Job BCR.

Acesta poate fi motivul pentru care se orienteaza catre domenii considerate de succes. Cele mai dorite cariere de catre licenii sunt cele din domeniul tehnic, respectiv de 17,7%, acestea fiind urmate de cele in domeniu economic, cu 16,2%, reieste dintr-un studiue realizat in cadrul Summer Job BCR.

La acest internship au participat 60 de elevi, care au colectat opiniile a peste 800 de liceeni.

Cei mai multi licenii au buget de venituri si cheltuieli

Dintre respondenti, 58% dintre respondenti au declarat ca tin evidenta banilor si au un buget de venituri si cheltuieli. Motivele principale invocate sunt necesitatea gestionarii eficiente, controlul mai bun si dificultatea in a obtine bani.

Spre deosebire de 2012, cand peste 65% dintre respondenti spuneau ca economisesc banii pentru acoperirea cheltuielilor mai mari legate de facultate sau excursii, in 2013 tinerii sunt axati mai mult pe cumparaturile online si pe iesirile cu prietenii.

Ce vor licenii sa-si cumpere din primul salariu

Atunci cand vine vorba de primul salariu, peste 80% dintre elevii care au participat la sondaj au spus ca si-ar cumpara haine si gadget-uri si doar 5% i-ar economisi.

Dintre tinerii cu varste intre 15 si 18 ani 61% au un card bancar pe care il folosesc in proportie de 69% pentru a primi alocatia/bursa, iar 53% pentru a primi banii de la parinti. Tinerii folosesc cardul bancar pentru platile online in proportie de 44,2%, din care aproximativ 50% isi cumpara haine, 38,6% carti, iar 17% bilete la film sau concerte.

Mama, model de comportament responsabil financiar

Majoritatea licenilor, adica 85%, au un model de comportament financiar responsabil in randul membrilor familiei. Mama ramane in continuare pe primul loc cu 33%, urmata de tata cu 22%.

Bill Gates si Steve Jobs, cele mai de urmat modele de succes

Bill Gates si Steve Jobs, sunt cele mai de urmat modele de succes, cei doi "titani" din industria IT fiind in preferintele a 6%, respectiv a 5% dintre respondentii la studiul BCR. Steve Jobs imparte a doua pozitie cu Ion Tiriac, fiind cel mai preferat roman de succes. Urmatoarele modele preferate de licenii sunt George Becali si Andreea Marin, care au fost "votati" de 2% dintre respondenti.

Invatamantul romanesc, plin de lacune

De remarcat ca preferintele liceenilor sunt doi titani ai industriei IT care nu au absolvit facultatea, iar Ion Tiriac a absolvit Institutul de Cultura Fizica, insa pentru cele trei personalitati, bacalaureatul nu a fost o problema, care este des intalnita in randul liceenilor. Din Romania

Conform Ministerului Educatiei, procentul de promovare a examenului de bacalaureat 2013, dupa cele trei sesiuni sustinute (sesiunea speciala pentru participantii la olimpiadele internationale si in loturile nationale, sesiunea iunie - iulie si sesiunea august - septembrie) a fost de 57,69%. Din totalul celor 197.474 de candidati, au priomovat 113.932 de participanti.

Rezultatul din 2013 este mai mare cu circa 6% suta fata de cel din 2012, cand bacalaureatul a fost promovat de 51,85% dintre liceeni.

Scolile profesionale, unde practica ar trebui sa depaseasca teoria, au fost eliminate in 2009, fiind inlocuite cu liceele tehnologice.

Una dintre masurile care ar putea elimina problemele din invatamantul romanesc este reintroducerea examenului de admitere in liceu, masura sustinuta atat de parinti, care apreciaza ca o masura buna ar fi si reinfiintarea scolilor profesionale.

#studiu bcr, #studiu liceeni, #practica invatamant, #preferinte liceeni , #stiri BCR