Sistemul bancar: 100 de mil de euro, profit in T1

Luni, 03 Mai 2010, ora 12:46
1500 citiri
Sistemul bancar: 100 de mil de euro, profit in T1

Bancile au realizat in primul trimestru un profit cumulat de 100 de milioane de euro, jumatate din castigul pe integul an 2009, comparativ cu o pierdere de 50 de milioane de euro in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"Profitul sistemului bancar a fost consistent, in jur de 100 de milioane de euro (...) E semn ca s-a reluat activitatea in banci. Provizioanele au ramas pe o tendinta de crestere, dar profitul operational a depasit bine pierderea financiara. A inceput sa mearga creditul si s-a reluat activitatea bancara pe mai multe segmente", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

Sistemul bancar a inregistrat anul trecut un profit net de 772 de milioane lei (sub 200 de milioane euro), in conditiile in care 22 de institutii de credit au avut castiguri cumulate de peste 2 miliarde de lei si 20 de banci au suferit pierderi care au depasit un miliard de lei.

Primele doua banci din Romania au anuntat pentru intervalul ianuarie - martie 2010 o usoara reducere a profitului.

Astfel, BCR, cea mai mare institutie de credit dupa active, a anuntat un profit consolidat dupa impozitare si plata intereselor minoritare calculat in baza IFRS de 243 milioane lei (58,7 milioane euro), in scadere cu 26,4%.

Profitul operational al grupului BCR a crescut cu 13,7%, de la 671,1 milioane lei (159,1 milioane euro) la 763 milioane lei (184,4 milioane euro).

De asemenea, BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a obtinut in primele trei luni din 2010 un profit net de 199 milioane lei (49 milioane euro), in scadere cu 5% fata de castigul obtinut in perioada similara a anului trecut, in conditiile in care venitul net bancar a crescut cu 12%, la 915 milioane lei.

Profitul brut din exploatare a crescut cu 24% fata de intervalul similar din 2009, la 570 milioane lei (139 milioane euro).

Situatiile financiare au fost intocmite potrivit standardelor romanesti de contabilitate si reflecta rezultatele la nivel de banca, nu consolidat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#bancar, #bcr, #brd, #profit, #sistemul , #stiri BCR