7 400 mld $ pentru a salva SUA de cea mai mare criza financiara din istorie

Marti, 25 Noiembrie 2008, ora 10:16
1264 citiri
7 400 mld $ pentru a salva SUA de cea mai mare criza financiara din istorie

Guvernul Statelor Unite este pregatit sa imprumute peste 7.400 miliarde de dolari din banii contribuabililor americani sau jumatate din valoarea produselor realizate in statul american anul trecut, pentru a salva sistemul financiar, transmite Bloomberg.

Acest angajament de fonduri, fara precedent, include 2.800 miliarde care au fost deja acordate institutiilor financiare prin cel mai masiv raspuns la o urgenta economica de la Marea Criza din 1930, conform datelor adunate de Bloomberg.

Cand Congresul SUA a aprobat in data de 3 octombrie 'Legea de stabilizare economica de urgenta', presedintele Rezervelor Federale, Ben Bernanke si secretarul Trezoreriei SUA , Henry Paulson au recunoscut necesitatea transparentei si a supravegherii atente a masurilor de redresare a economiei. Acum, din cauza lipsei de transparenta a deciziilor luate de cele doua institutii, unii membri ai Congresului vor ca deciziile Rezervelor Federale ale SUA sa fie atent monitorizate.

'Indiferent daca e vorba de creditare sau consum, sunt bani din taxe care vor iesi pe fereastra si vom sfarsi prin a detine garantii despre care nu stim nimic', a declarat republicanul Scott Garrett, reprezentantul statului New Jersey si membru al 'House Financial Services Committee'.

'Aceasta este cea mai grava criza de pe pietele de capital in istoria moderna. Astfel incat a avut loc cea mai semnificativa interventie din istoria moderna', a afirmat Ethan Harris, economist in cadrul Barclays Capital din New York.