7 motive pentru care bursa refuza sa se calmeze

Sambata, 13 August 2011, ora 11:21
3238 citiri
7 motive pentru care bursa refuza sa se calmeze

Scadere! Prabusire! Crestere! Scadere, din nou! Cam asa suna povestea deprimanta a pietei de capital din ultimele zile. Volatilitatea burselor a intins nervii investitorilor la maxim si a distrus averi.

Wall Street-ul a luat-o razna din nou, la fel ca in 2008, cand preturile actiunilor scadeau si cresteau dramatic, precum un ascensor dintr-un zgarie-nori.

La fel s-a intamplat si pe 6 mai 2010, cand o "prabusire fulgeratoare" a dus la scaderea indicelui Dow cu aproape 1.000 de puncte, conform Usatoday.com.

O situatie asemanatoare a fost si in "Lunea Neagra" din octombrie 1987, cand Dow a suferit o scadere record de 22,6% intr-o singura zi.

Semnele scurt-circuitarii pietei de capital sunt evidente, daca ne uitam la dezechilibrul neobisnuit al Dow Jones.

Indicele a scazut miercuri cu 520 de puncte, pana la 10.720, a noua cea mai grava prabusire din toate timpurile.

Cu o zi inainte, a crescut cu 430 de puncte, dupa ce scazuse luni in mod infiorator cu 635 de puncte.

Aceasta mutilare a inceput, bineinteles, joia trecuta, cand indicele blue-chip s-a prabusit cu 513 puncte.

Cauzele mutilarii pietei de capital

Cauzele acestui balans al pietei de capital sunt multiple. Traderii, investitorii, managerii financiari si economistii au teorii diferite.

"Panica este cuvantul de ordine", spune David Kotok, presedintele si directorul de investitii al Cumberland Advisors.

Computerele care fac tranzactii in cateva milisecunde pe baza unor modele matematice sunt, de asemenea, invinuite.

Insa vinovatii principali sunt temerile din ce in ce mai mari de o recesiune double-dip in SUA si de o criza a sistemului bancar in Europa.

Acestora li se adauga faptul ca fondurile au fost fortate sa vanda pe orice cale.

Aceasta volatilitate extrema a pietei de capital este un lucru extrem de neobisnuit.

"Cand ai fluctuatii de 500 - 600 de puncte intr-o singura zi, ceva nu este in regula", spune Jack Ablin, directorul de investitii al Harris Private Bank.

"Ne dovedeste faptul ca partea emotionala joaca un rol foarte important pe burse".

Ablin mai spune ca este posibil ca investitorii sa fie nevoiti sa se obisnuiasca cu acest lucru.

"Pe masura ce ne apropiem de fundul sacului, o piata foarte ieftina poate deveni si mai ieftina, daca ne lasam imaginatia libera", avertizeaza Ablin.

Statisticile furnizate de compania de cercetare de piata Scanshift.com arata cat de anormale sunt aceste miscari exagerate ale pietei.

In ultimele trei zile, Dow a inregistrat fluctuatii de pret de peste 5% pe parcursul aceleiasi zile. Acestea au fost singurele trei zile din 2011 cand s-a intamplat acest lucru.

Comparativ, anul trecut, a existat o singura zi atat de salbatica. Si au fost doar 45 de zile cu fluctuatii de peste 5% din 1999 pana in prezent.

Anul cel mai volatil a fost 2008, cand Dow a avut 29 de zile de fluctuatii de peste 5%.

"Nu suntem nici macar in aceeasi galaxie cu anul 2008 cand vine vorba de volatilitate", spune presedintele Scanshift Fane Lozman.

Ce cauzeaza aceste schimbari din fiecare secunda, minut, ora si zi? Iata sapte motive:

1. Factorul frica

Frica este motorul vanzarilor de pe bursa. Frica de pierderi este precum un oracol personal al fiecarui investitor, care-i introduce intr-o stare extrema de defensiva.

"Oamenii se satura sa fie jefuiti", spune Todd Harrison, autorul cartii "Cealalta fata a Wall Street" (The Other Side of Wall Street).

2. Teama de o recesiune double-dip

Pe Wall Street se da un razboi intre cei care cred ca SUA este pe cale sa intre intr-o recesiune double-dip si cei care cred contrariul.

Situatia financiara a Statelor Unite si criza din Europa arata ca o reteta perfecta pentru declansarea unei noi incetiniri economice.

Iar o recesiune ar pune sfarsit rezultatelor pozitive care au dus la cresterea actiunilor in ultimii doi ani.

3. Nesiguranta din Europa

Pe masura ce sistemul bancar european devine tot mai bolnav, iar politicienii nu pun la punct niciun plan pentru a contracara contagiunea, investitorii devin tot mai confuzi in legatura cu incheierea crizei.
Actiunile bancilor europene si indicii bursieri s-au prabusit miercuri.

"Europa este exacerbat de volatila", spune Ablin."Ne putem afla pe marginea unei recesiuni globale".

4. Lipsa de lidership politic

In urma dezbaterilor pe tema ridicarii plafonului de indatorare a SUA si a incapacitatii politicienilor de a veni cu solutii pentru rezolvarea problemei, investitorii si-au pierdut increderea in clasa politica americana.

"Guvernul este total disfunctional", spune Scott Black, presedintele firmei de management financiar Delphi Management.

"Avem de-a face cu o lipsa de lidership. Nu exista un plan pentru a aduce SUA pe linia de plutire".

5. Politicienii au ramas fara munitie

Dupa ce au incercat sa revitalizeze economia americana, Rezerva Federala a ramas cu foarte putine optiuni si munitie pentru a pune lucrurile in miscare.

In aceasta saptamana, Ben Bernanke, presedintele Fed, le-a spun investitorilor ca va mentine ratele dobanzilor cat mai aproape de 0% pana la mijlocul lui 2013 pentru a resuscita economia.
Dar nu a dat si alte detalii despre cum va stimula Fed economia.

6. Tranzactiile computerizate s-au destabilizat

In prezent, aproape 70% dintre tranzactii sunt realizate de asa-numitii "traderi de inalta frecventa" care utilizeaza computere foarte inteligente si extrem de rapide.

Drept urmare, in contextul actual, miscarile brusce ale pietei sunt amplificate, dupa cum explica George Feiger, CEO al Contango Advisors.

7. Vanzari fortate

Multi mari investitori nu erau pregatiti pentru aceste miscari dramatice de pe piata de capital.

Asadar, multe fonduri hedge si multi investitori care folosesc bani imprumutati pentru a genera castiguri mai mari sunt fortati acum sa vanda.

Iar in era tehnologiei, aceste operatiuni sunt efectuate imediat, cauzand declinuri dramatice ale preturilor actiunilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele Din BET – Peste 13 Mld. RON Companiile din structura indicelui bursier BET, care au anunțat pana acum propunerile de dividende, vor sa distribuie cumulat acționarilor dividende in...
#bursa, #bursa cadere, #criza, #criza sua, #dow jones cadere, #piata capital , #stiri Ben Bernanke