Aurul a atins cel mai mare pret din ultimii 28 de ani - de 739 dolari/uncie

Vineri, 21 Septembrie 2007, ora 16:18
1104 citiri

Aurul a ajuns vineri la pretul maxim al ultimilor 28 de ani, in contextul in care dolarul a continuat sa scada pana la un nivel minim record fata de euro si a facut aurul foarte atractiv pentru investitiile speculative, relateaza Reuters.

Aurul s-a scumpit pana la 739 dolari/uncie, cel mai inalt nivel atins din ianuarie 1980, si a fost cotat, vineri, la 735,60-736,40 dolari/uncie, in urcare fata de ziua precedenta, cand era cotat, pe bursa de la New York, la 734,20-735,00 dolari/uncie.

"Cumpararea a fost substantiala. Dolarul s-a depreciat pana la un nivel record si ne-am revizuit previziunile in crestere pentru petrol. in plus, se estimeaza o incetinire a cresterii economice a Statelor Unite si o reducere a dobanzilor de catre Federal Rezerve", a declarat analistul din cadrul Barclays Capital, Suki Copper.

"Acesti factori sunt benefici pentru aur si estimam ca preturile vor continua sa creasca", a adaugat aceasta.

Euro a atins un nivel record in raport cu dolarul din ce in ce mai slab, in contextul in care investitorii au abandonat moneda americana dupa ce Federal Reserve a redus rata dobanzii cheie, in aceasta saptamana.

Comentariile facute de presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, cum ca pierderile de pe pietele financiare la nivel mondial, in urma crizei creditelor ipotecare cu grad mare de risc "au depasit chiar si cele mai pesimiste previziuni" au accentuat presiunile asupra dolarului.

Pretul aurului a atins cel mai inalt nivel in ianuarie 1980, cand era cotat cu 850 dolari/uncie, pe fondul inflatiei ridicate determinate de scumpirea petrolului, a interventiei armatelor sovietice in Afghanistan si a impactului revolutiei din Iran, ce i-au determinat pe investitori sa cumpere masiv aur.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.