Ben Bernanke: "Bancile centrale trebuie sa evite sa reactioneze exagerat la informatiile economice curente"

Luni, 22 Octombrie 2007, ora 13:59
840 citiri
Ben Bernanke: "Bancile centrale trebuie sa evite sa reactioneze exagerat la informatiile economice curente"

La 20 de ani dupa prabusirea bursei americane de actiuni, aceasta nu s-a aflat in controlul cumparatorilor nici in ultima zi a saptamanii trecute. Indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 366.94 puncte (-2.64%), in timp ce Russell 2000 s-a depreciat cu 26.24 puncte (-3.18%).

Saptamana trecuta, dintre pietele globale majore, cea a petrolului a avut una dintre cele mai bune performante pozitive, apreciindu-se cu aproape 6%. Pretul aurului a crescut cu aproape 2% - confirmand presiunile de cumparare pe care le-am notat la inceputul acestei luni.

Pietele de actiuni americane au inregistrat evolutii negative saptamana trecuta. Dow Jones Industrial Average, S&P 500, Nasdaq Composite si Russell 2000 s-au depreciat cu 4.1%, 3.9%, 2.9% si respectiv 5.0%. Indicii Dow Jones Industrial Average si S&P 500 au pierdut aproximativ tot ce castigasera in urma deciziei Rezervelor Federale americane de a taia dobanda cheie cu 0.50% in 18 septembrie.

Preturile la nivelul consumatorilor in Canada au crescut in septembrie cu 2.5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cifra publicata vineri a venit peste asteptari, si superioara celei pentru august de 1.7%. Imediat dupa publicarea datelor de inflatie din septembrie, dolarul american a alunecat contra monedei canadiene la noi minime contand pentru ultimele 3 decade - sub 0.9650, cele mai mici din iunie 1976. Cursul USD/CAD este in cadere libera catre cel mai scazut nivel atins din 1970 de cand dolarul canadian a incetat sa mai fie cotat rigid in functie de dolarul american - 0.9576, inregistrat in data de 25 aprilie 1974 (conform bancii centrale a Canadei).

Vineri, guvernatorul bancii centrale americane, Ben Bernanke, a facut o serie de comentarii publice in cadrul unei video-conferinte transmisa la o intalnire pe teme de politica monetara care a avut loc la Rezervele Federale din St. Louis. 'Bancile centrale trebuie sa promoveze predictibilitatea si transparenta, si sa evite sa reactioneze exagerat la informatiile economice curente', a declarat Bernanke.

Efect al intalnirii G7 de vineri 19 octombrie, mesajul comun cere imperativ o schimbare a abordarii de curs valutar a Chinei - mai precis, accelerarea aprecierii yuanului - insa omite orice orice referire la dolarul american, moneda unica europeana sau yenul japonez.

Schimbarea de ton privind politica de curs valutar a Chinei este prima de la intalnirea G7 de la Essen (Germania) din februarie.

Imediat dupa intalnirea G7, secretarul Trezoreriei SUA, Henry Pauson si-a reafirmat credinta intr-un dolar american puternic. Intrebat daca alti oficiali prezenti in cadrul reuniunii au ridicat problema deprecierii dolarului american, Paulson a raspuns ca-i lasa pe cei in cauza sa comenteze.

G7 reuneste SUA, Regatul Unit, Franta, Italia, Germania, Canada si Japonia.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.