Bernake cere mai multe masuri pentru a face fata crizei imobiliare

Marti, 06 Mai 2008, ora 10:31
949 citiri
Bernake cere mai multe masuri pentru a face fata crizei imobiliare

Presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a solicitat Congresului SUA sa ia masuri aditionale pentru a face fata crizei provocate de valul de executari ipotecare ce reprezinta un risc considerabil pentru economia americana, informeaza agentia EFE.

'Ratele ridicate de intarziere si executarile pot avea o influenta considerabila asupra pietei imobiliare, a pietelor financiare si a intregii economii', a explicat Bernanke intr-un discurs tinut la Universitatea de Afaceri din Columbia (New York).

Acesta a subliniat ca lupta pentru evitarea unei deteriorari mai grave a situatiei ii intereseaza nu numai pe creditori si pe imprumutati ci pe toata lumea.

Responsabilul bancii centrale americane a reamintit ca cifra executarilor ipotecare a crescut cu 53 la suta anul trecut si a precizat ca anul acesta va fi mai ridicata.

Bernake a cerut Congresului sa dea o mai mare flexibilitate Agentiei Federale a Locuintei pentru a-i ajuta pe acei proprietari care se confrunta cu riscul de a-si pierde locuinta.

A solicitat, de asemenea, aprobarea unei noi legislatii pentru restructurarea Fannie Mae si Freddie Mac, doua firme ipotecare care beneficiaza de sprijinul Guvernului american, si a insistat asupra necesitatii ca cele doua firme sa primeasca noi capitaluri.

Camera Reprezentantilor ar putea sa analizeze saptamana aceasta noi masuri pentru imbunatatirea situatiei in sectorul ipotecar.

'Conditiile pe pietele ipotecare continua sa fie destul de complicate', a spus Bernanke.

Seful Fed a precizat ca cifra ridicata a executarilor este rezultatul scaderii fara precedent a preturilor locuintei si necesita o actiune concertata a Guvernului si sectorului privat.

'Politicile realiste din sectorul public si privat trebuie sa tina cont de faptul ca strategiile traditionale pentru evitarea executarilor ar putea sa nu functioneze in toate cazurile, in contextul actual', a adaugat Bernake.