Bursele se prabusesc: Wall-Street, cea mai neagra zi din ultimii 3 ani

Vineri, 05 August 2011, ora 09:58
2429 citiri
Bursele se prabusesc: Wall-Street, cea mai neagra zi din ultimii 3 ani

Din cauza scepticismului legat de revenirea economica a SUA, bursa americana a cazut la cel mai jos nivel din ultimii trei ani, conform NewsIn.

Indicele Dow Jones a inregistrat o cadere cu peste 500 de puncte, adica 4,3%, valoare inregistrata dupa ce bursele europene avusesera la inchidere o scadere de peste 3%. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, avertizase anterior in legatura cu extinderea crizei datoriilor suverane.

Din octombrie 2008 indicele Dow Jones nu a mai avut o asemenea coborare inregistrata pe parcursul unei singure zile, atrage atentia BBC.

Tot la New York, indicele S&P 500 a cazut cu 4,8%, iar Nasdaq era cu 5% mai jos.

Intre timp, indicele Dax de la Frankfurt si FTSE 100 de la Londra au avut, la randul lor, cea mai slaba cotatie din acest an, inregistrand la inchidere o scadere de 3,5%, situatie care reflecta temerile investitorilor legate de o contaminare a Italiei si Spaniei in criza datoriilor suverane.

Investitorii au preferat sa se indrepte catre siguranta aurului, al carui pret a atins un nou record, de 1.677 de dolari uncia.

Ce a provocat panica

Analistii sustin ca trei factori ar fi declansat panica de pe Wall Street. Prelungirea disputei privind majorarea plafonului datoriei SUA nu a facut decat sa intinda nervii investitorilor la maximum. Chiar daca, intr-un final, s-a luat decizia majorarii plafonului datoriei, temerile privind intrarea intr-o noua criza nu au disparut.

La aceste temeri s-au adaugat si vestile proaste privind situatia unor state europene, a caror economie pare ca nu va mai putea fi salvata decat prin acordarea unui ajutor substantial din partea Uniunii Europene.

Pe acest fundal tensionat, cateva vesti proaste - cum ar fi raportul privind rata somajului in SUA si alte rapoarte care arata ca economia SUA este mai slaba decat se credea - au creat panica si i-au determinat pe investitori sa ia decizia sa vanda.

Economia SUA, mai slaba decat se credea?

Astfel, investitorii si brokerii au decis, joi, sa vanda fara sa mai astepte publicarea, vineri, a datelor privind somajul in Statele Unite. Chiar daca cifrele privind rata somajului pareau sa fie pozitive (mentinerea la 9,2%, in ultima luna).

Un reprezentant al Guvernului a declarat, inainte de deschiderea pietelor, ca numarul persoanelor care au solicitat pentru prima data ajutor de somaj a fost de 400.000, in usoara scadere. Totusi, numarul solicitarilor este in continuare peste 375.000, nivel care, spun economistii, ar indica o piata sanatoasa a locurilor de munca. Acesta parte sa fi fost un ultim indiciu de slabiciune pentru economia americana.

Atat productia, cheltuielile de consum, cat si angajarile companiilor private s-au situat sub pragurile normale pentru o economie sanatoasa. Toti acesti indicatori raportati au pus sub semnul intrebarii declaratiile optimiste ale economistilor, inclusiv ale sefului Fed, Ben Bernanke, care estimau ca economia americana va creste mult mai rapid in a doua parte a anului.

Citeste continuarea pe Ziare.com

Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
#bursa, #bursa cadere, #bursa wall street, #criza, #criza economica, #sua criza, #sua datore , #stiri Ben Bernanke