Decalajele mari intre bogati si saraci expune SUA la noi crize

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 19:54
2202 citiri
Decalajele mari intre bogati si saraci expune SUA la noi crize

Cresterea decalajului dintre americanii bogati si cei saraci remodeleaza economia Statelor Unite, care devine tot mai vulnerabila la crize financiare repetitive si mai putin capabila sa genereze o dezvoltare durabila, comenteaza Mediafax.

Aceasta tendinta de crestere a inechitatii, lasata libera in ultimele decenii, ar putea condamna Wall Street, timp de o generatie, la profituri mediocre si ar putea provoca chiar instabilitate sociala, potrivit analistilor si directorilor din sectorul financiar.

"Diferentele de venituri din aceasta tara devin din ce in ce mai grave", a declarat James Chanos, presedinte fondator al companiei Kynikos Associates din New York.

El a aratat ca tendinta nu este o reteta de crestere economica stabila, atunci cand bogatii devin mai bogati iar toti ceilalti sunt lasati in urma.

Din 1980, circa 5% din venitul national anual a trecut de la clasa de mijloc la familiile cele mai bogate.

Astfel, cele mai bogate 5.934 de familii au beneficiat de fonduri suplimentare de 650 miliarde de dolari, peste un milion de dolari fiecare, pe langa ceea ce ar avea daca "placinta economica" ar fi impartita ca in 1980, potrivit datelor biroului de recensamant.

Disputele referitoare la echitatea economica trec in centrul atentiei, din cauza economiei aproape de stagnare si a unui somaj de 9,1%, in timp ce profiturile corporatiilor se mentin la niveluri ridicate.

Presedintele Barack Obama a cerut ca americanii bogati si marile corporatii sa plateasca impozite mai mari, pentru a avea o contributie echitabila la economie, dar presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul John Boehner, l-a acuzat ca declanseaza "un razboi al claselor".

Dezbaterile pe aceasta tema au loc in conditiile in care demonstratiile de la New York ale unui grup amorf numit "Ocupati Wall Street" au intrat in cea de-a 27-a zi.

Demonstratiile incepute in Zuccotti Park din Manhattan, la cateva strazi de Wall Street, s-au multiplicat in mai multe orase americane.

"Suntem cei 99% care nu vom mai tolera lacomia si coruptia celor 1%", se arata pe site-ul occupywallstreet.org.

Afirmatia se refera la faptul ca un numar foarte mic de americani detin o cota disproportionat de mare din economie.

In perioada 1993-2008, cele mai bogate 1% dintre familiile americane au obtinut 52% din veniturile totale ale populatiei, potrivit unei analize a datelor serviciului fiscal american (Internal Revenue Service-IRS) efectuata de Emmanuel Saez, economist la University of California.

In urma crizei financiare din 2007-2009, dupa doi ani de declin, profiturile corporatiste totale au atins un nou varf de 1.500 miliarde de dolari, cu 6,5% peste un maxim inregistrat in septembrie 2005.

Oamenii de rand nu au reusit insa sa depaseasca impactul crizei. Veniturile medii ale unei familii americane obisnuite au fost la sfarsitul lui 2010 de 49.445 de dolari, sub nivelul din 1997.

In ultima instanta, inechitatile pot pune in pericol stabilitatea sociala, bogatii si saracii avand resentimente in oglinda.

Presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat anul trecut la postul de televiziune CBS ca agravarea decalajelor duce la o societate lipsita de coeziune.

In Statele Unite si Europa, politicile de austeritate ar putea amplifica tendinta.

Deja in capitalele europene, intre care Londra, Madrid si Atena, au avut loc proteste de strada ca reactie la reducerea cheltuielilor guvernamentale si a subventiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economia sua, #decalaje bogati saraci, #criza sua, #saracie, #instabilitate sociala, #proteste wall street , #stiri Ben Bernanke