Democratii spun ca legea pentru salvarea sectorului financiar din SUA va fi votata peste cateva zile

Joi, 25 Septembrie 2008, ora 10:30
1257 citiri
Democratii spun ca legea pentru salvarea sectorului financiar din SUA va fi votata peste cateva zile

Democratii americani au ajuns la un acord in privinta modului in care trebuie contracarat unul dintre cele mai grave dezastre financiare ale tarii din ultimele decenii, a anuntat congresmenul Barney Frank, care spune ca vor fi suficiente voturi pentru a adopta planul si a-l trimite spre promulgare."Avem in acest moment un acord intre democratii din Camera si cei din Senat in privinta lucrurilor care consideram ca ar trebui sa se regaseasca in textul legislativ si avem programata pentru maine la 10.00 (joi, ora 17.00, ora Romaniei) o intalnire cu republicanii", a anuntat miercuri seara Barney Frank, care este presedintele Comisiei pentru servicii financiare a Camerei Reprezentantilor, transmite Reuters.


Cei care sprijina planul de salvare a sectorului bancar propus de administratia Bush spera acum ca textul legislativ va putea fi trimis presedintelui spre promulgare in cateva zile.


"Ceva mai devreme am realizat ca vom avea voturile necesare pentru a aproba aceasta rezolutie", declarase anterior Frank intr-un interviu pentru CNBC. Congresmenul a estimat ca finalizarea textului legislativ va mai dura cateva zile.


Administratia Bush a propus Congresului sa deblocheze suma de 700 de miliarde de dolari pentru o interventie fara precedent pe Wall Street. Barney Frank spune insa ca aceasta suma s-ar putea sa fie deblocata in transe si nu dintr-odata, pentru ca sunt necesare unele "garantii".


Congresul va monitoriza foarte atent aplicarea planului, precum si limitarea compensatiilor acordate directoriilor companiilor ce vor beneficia de ajutorul federal. Reprezentantul statului Massachusetts a adaugat ca mai trebuie puse la punct cateva detalii, dar crede ca aceasta nu va lua mult timp. Este vorba despre protejarea familiilor care din cauza falimentelor sunt pe punctul de a-si pierde casele si despre garantii ca guvernul va primi banii inapoi, daca societatile pe care le ajuta isi revin si prospera.


Politicianul democrat a profitat insa de ocazie pentru a-l ataca pe candidatul republican la alegerile prezidentiale, John McCain, care si-a intrerupt campania pentru a se intoarce joi la Washington ca sa contribuie la gasirea cat mai rapida a unei solutii in Congres pentru salvarea sectorului financiar. "Dintr-odata, acum ca suntem foarte aproape de un acord, John McCain pica si el pe aici (la Washington - n.r.) ca sa ne ajute sa ne intelegem", a spus Frank. Democratul a adaugat ca se teme ca McCain, senator republican de Arizona care in acest an si-a petrecut majoritatea timpului departe de Capitol, fiind in campanie, ar putea incetini de fapt negocierile pe marginea textului legislativ.


Democratul de Massachusetts a mentionat ca reuniunea de joi de la Capitol Hill va fi intrerupta de "sedinta foto" de la Casa Alba, unde presedintele Bush i-a convocat pentru discutii despre criza pe liderii democrati si republicani din Congres, dar si pe cei doi candidati la alegerile prezidentiale. "Incercam sa salvam economia, nu campania lui McCain", a comentat Frank.


Congresmenul a facut aceste declaratii dupa ce presedintele Bush a avut o interventie televizata in care a avertizat ca Statele Unite sunt in mijlocul unei crize financiare care ar putea impinge economia intr-o recesiune pe termen lung, daca guvernul nu ia masuri. Frank a spus ca este incantat ca presedintele a dat curs apelurilor democratilor din Congres care i-au cerut sa explice natiunii care sunt riscurile. Democratii spun ca in mare parte la originea acestei crize este esecul administratiei Bush de a reglementa adecvat sectorul financiar. Frank a mai spus ca acei congresmeni implicati in redactarea textului legislativ au tinut administratia la curent cu ce intentioneaza sa faca.


Pe de alta parte, potrivit AFP, senatorul democrat Chris Dodd s-a declarat optimist miercuri seara in legatura cu posibilitatea de a se ajunge la un acord cu administratia."Vom lua decizii care vor avea implicatii in urmatoarele decenii, prin urmare este nevoie de o actiune inteligenta din partea Congresului", a declarat senatorul pentru a justifica reticentele Congresului in a accepta fara nicio modificare propunerile secretarului trezoreriei, Henry Paulson. Printre masurile suplimentare dorite de congremenii democrati sau chiar republicani in privinta carora senatorul Dodd s-a aratat optimist se numara "monitorizarea" operatiunilor de cumparare de active, mai multa "transparenta", mai multa "responsabilizare" a sistemului financiar si o limitare necesara a "indemnizatiilor pentru conducerea companiilor" ce vor beneficia de planul Paulson.


Marti, dupa audierea secretarului Paulson si a presedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke, in fata Comisiei pentru banci a Senatului, Chris Dodd, mai putin optimist, declara ca planul Paulson nu este "acceptabil" in forma actuala. Miercuri, Paulson si Bernanke au fost audiati de Comisia pentru servicii financiare a Camerei Reprezentantilor.


In Senat si in Camera Reprezentantilor, democratii, sprijiniti de unii republicani, au anuntat ca vor garantii pentru contribuabili, pentru clasele de mijloc si pentru proprietarii de imobile care sunt afectati de criza din sectorul "subprime".