Economia SUA, pe muchie de cutit. Urmeaza o noua recesiune?

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 11:56
2675 citiri
Economia SUA, pe muchie de cutit. Urmeaza o noua recesiune?

Economia SUA se afla pe muchie de cutit, balansandu-se intre cresterea economica si contractie. In cazul in care ar exista un tablou de bord al economiei americane, pe acesta ar scrie mare "pericol", a precizat economistul Harvey Rosenblum, director de cercetare Dallas FED, potrivit CNBC.

"Daca nu vom incepe sa ne miscam un pic mai repede, o sa ajungem intr-un punct critic din care lucrurile se vor indrepta intr-o directie gresita", a mai precizat Rosenblum.

In opinia acestuia, sectorul locurilor de munca are nevoie de un impuls puternic, mai ales ca in aer pluteste un risc  de crestere a inflatiei.

"Suntem in mijlocul celei de-a doua contractii”, a spus Resenblum, facand o comparatie intre economia amerocana si Appalachian Trail, una din cele mai lungi cai de drumetie din lume cunoscuta sub numele de"Knife Edge".

"Acest pacient, economia SUA, nu este inca pregatit sa iasa din spital, exista tuburi conectate la pacient, iar acesta nu raspunde bine la tot tratamentul", a mai precizat directorul FED Dallas.

Evaluarea sumbra a perspectivelor economice a venit la o saptamana dupa ce Fed a luat hotararea de a cumpara obligatiuni federale de 400 de miliarde de dolari, cu maturitatea de la sase la 30 de ani si de a vinde un pachet similar de obligatiuni cu termenele de maturitate mai mici de trei ani. Pentru a sprijini reducerea ecartului dintre dobanzile practicate la credite si la depozite pe termene mai lungi.

Facand o aluzie la urmatorul pas care ar trebui facut pentru relaxarea monetara neconventionala, presedintele Atlanta FED, Dennis Lockhart, a precizat ca sprijina o eventuala mutare care ar lega deciziile de politicii monetare de plafoane impuse ratei somajului si a inflatiei, un pas controversat, insa sustinut si de presedintele Fed din Chicago, Charles Evans.

Astfel este tintit intervalul de 7 si 7,5% pentru rata somajului iar rata inflatiei pe termen scurt trebuie mentinuta sub 3%. Fed are ca obiectiv pe termen lung, mentinerea cresterii anuale a preturilor in intervalul 1,7 si 2%.

Lockhart, care si-a exprimat frustrarea cu privire la slabiciunea persistenta a economiei si la starea cumplita a ocuparii fortei de munca, crede ca SUA poate evita o alta contractie a economiei.

"Nu cred ca se va intampla. Exista, ce-i drept, un risc destul de mare, insa nu cred ca vom vedea o dubla recesiune", a mai subliniat presedintele Fed Atlanta.

Potrivit acestuia, Fed si-a pastrat toate optiunile pe masa in cazul in care economia se agraveaza. 

Presedintele Fed, Ben Bernanke a discutat cu consiliul guvernatorilor despre o posibila rata mai mare a inflatiei pentru a diminua somajul.

In cadrul consiliului guvernatorilor, presedintele Fed din Chicago, Charles Evans, a dorit anularea limitei de 2% a ratei inflatiei pentru a impulsiona cresterea economica si crearea de noi locuri de munca.

Au existat insa si guvernatori Fed care au precizat ca politica monetara este suficient de relaxata si corecta.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#consiliu guvernatori fed, #crestere economica, #dubla recesiune, #economie sua, #fed, #inflatie, #locuri munca sua , #stiri Ben Bernanke