Eforturile Fed de a sustine cresterea SUA ar putea fi zadarnicite de conditiile aspre de creditare

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 16:45
1413 citiri
Eforturile Fed de a sustine cresterea SUA ar putea fi zadarnicite de conditiile aspre de creditare

Eforturile depuse de presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, de a sustine revenirea economiei americane ar putea fi zadarnicite de cel de-al doilea obiectiv al bancii centrale, de redresare a sistemului bancar, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Consiliul Federal Reserve, ce urmeaza sa-si prezinte miercuri concluziile reuniunii de doua zile, ar putea sustine in continuare ideea ca actualele conditii dure de creditare limiteaza cresterea. Creditarea s-a comprimat timp de cinci saptamani consecutiv, scadere care, sustin analistii, reflecta cerintele Federal Reserve, ca bancile sa colecteze mai mult capital si sa-si inaspreasca standardele de acordare a imprumuturilor.

In cazul in care creditarea nu va fi reluata, exista riscul ca nivelul cresterii economice sa fie mai mic decat estimeaza Federal Reserve sau chiar ca Statele Unite sa intre intr-o noua recesiune, sustin economistii. Acest scenariu ar face mai probabil ca Fed sa-si mentina dobanda de politica monetara aproape de zero pentru o perioada mai indelungata.

"Ar fi absolut incantati daca bancile ar colecta mai mult capital si apoi ar incepe sa acorde mai multe credite, dar pana cand se va intampla acest lucru, Fed trebuie sa continue sa incerce sa incurejeze cresterea prin credite ieftine", a declarat fostul guvernator Fed, Lyle Gramley, in prezent consilier in cadrul Soleil Securities Corp.

Comitetul de politica monetara al Fed este asteptat sa emita un comunicat la ora 14:15 ora locala (21:15 ora Romaniei). Economistii consultati de Bloomberg estimeaza in unanimitate ca Fed va mentine dobanda cheie. Banca centrala ar mai putea decide sa extinda programul de cumparare de credite ipotecare, de 1.450 miliarde dolari, ce urmeaza sa expire la sfarsitul anului, si sa reduca treptat valoarea achizitiilor. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Fed, # SUA, # creditare, # dobanda , #stiri Ben Bernanke