FED: Obama merge pe mana lui Bernanke

Marti, 25 August 2009, ora 17:51
1406 citiri
FED: Obama merge pe mana lui Bernanke

Presedintele american Barack Obama l-a reconfirmat marti pe Ben Bernanke in functia de presedinte al Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, pentru un al doilea mandat, avand misiunea de a scoate economia americana din cea mai grava criza din ultimele decenii, scrie AFP, preluat de NewsIn.

Bernanke a condus Federal Reserve in timpul "uneia dintre cele mai grave crize financiare cu care aceasta tara si lumea s-au confruntat vreodata", a declarat Obama.

Fiind expert in criza financiara din 1930 si datorita determinarii, curajului si creativitatii sale, Bernanke este persoana ideala pentru readucerea economiei americane la profitabilitate, a mai explicat Obama.

Bernanke a preluat sefia Fed in februarie 2006, dupa ce a fost numit in 2005 de catre George Bush, predecesorul lui Obama, pentru a-l inlocui pe Alan Greenspan, care a ocupat aceasta pozitie timp de 18 ani.

Bernanke a fost in ultimele luni artizanul masurilor luate pentru a evita un dezastru financiar in Statele Unite ale Americii, confruntate cu cea mai dificila perioada economica de la Marea Criza.

Actualul presedinte ale Fed beneficiaza de sustinerea sectorului financiar, care apreciaza metodele sale radicale si uneori neortodoxe menite a salva sistemul bancar, reforma sistemul financiar si a evita ca recesiunea sa se transforme intr-o criza mult mai adanca.

Economia americana s-a contractat cu un ritm ce s-a plasat sub asteptarile analistilor in al doilea trimestru din 2009, perioada marcata de temperarea scaderii investitiilor in afaceri si in sectorul rezidential, conform datelor guvernamentale publicate in 31 iulie.

Produsul intern brut (PIB) a scazut cu o rata anuala de 1%, a anuntat departamentul american al comertului, dupa ce in primul trimestru din 2009 scaderea s-a cifrat la 6.4%, cea mai accentuata scadere din primul trimestru al anului 1982.

Prin contractia din al doilea trimestru din 2009, PIB-ul SUA a scazut pentru patru trimestre consecutive pentru prima data de cand guvernul a inceput adunarea datelor statistice, in 1947.

Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#bernanke, #economie, #fed, #obama, #pib, #presedinte , #stiri Ben Bernanke