Fed tine dobanda cheie la 0-0,25%

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 09:41
1515 citiri
Fed tine dobanda cheie la 0-0,25%

Consiliul de politica monetara al Federal Reserve a decis miercuri sa mentina dobanda cheie in culoarul 0-0,25%, nivel la care este de un an, anticipand ca acest nivel "exceptional de mic" va mai fi mentinut pentru o perioada mai lunga, chiar daca economia isi revine, potrivit Bloomberg, citat de NewsIn.

Fed a repetat ca acest nivel al dobanzilor este conform cu rata redusa de utilizare a resurselor, cu tendintele inflationiste controlate si cu asteptarile inflationiste stabile.

"Inflatia va ramane sub control pentru o perioada", se spune in comunicatul Federal Reserve.

"Cheltuielile gospodariilor par sa creasca intr-un ritm moderat, chiar daca ramane limitata de slabiciunea pietei muncii, cresterea modesta a salariilor, valoarea imobiliara scazuta si inasprirea creditului", se mai arata in comunicatul Federal Open Market Committee.

Fed constata ca "firmele inca reduc investitiile in mijloace fixe" si evita sa angajeze forta de munca, insa observa o atenuare a deteriorarii pietei muncii.

Presedintele Fed, Ben Bernanke, care va avea de trecut joi de un vot de reconfirmare in Senat, se confrunta cu situatia dificila creata de restrangerea creditului si continuarea disponibilizarilor.

Astfel, desi economia SUA a iesit din recesiune in trimestrul al treilea, cei mai multi economisti se asteapta la mentinerea ratei somajului peste 10% pana in iunie 2010, iar cheltuielile de consum raman inca sub nivelul din urma cu doi ani.

Fed a precizat ca va continua sa achizitioneze valori mobiliare garantate cu ipoteci in valoare totala de 1.250 miliarde dolari si credite de 175 miliarde dolari in primul trimestru din 2010, insa subliniaza ca cea mai mare parte a facilitatilor de lichiditate se vor incheia in 1 februarie 2010. 

#fed, # dobanda, # cheie , #stiri Ben Bernanke