Federal Reserve ancheteaza rolul Goldman Sachs in ascunderea datoriei Greciei

Joi, 25 Februarie 2010, ora 22:41
1529 citiri
Federal Reserve ancheteaza rolul Goldman Sachs in ascunderea datoriei Greciei

Banca centrala americana, Federal Reserve, desfasoara in prezent o ancheta in privinsta modului in care banca de investitii Goldman Sachs ar fi putul ajuta Grecia sa ascunda valoarea reala a deficitului sau bugetar, prin intermediul unor produse derivate, a anuntat joi presedintele Fed.

Anuntul lui Ben Bernanke a venit cu ocazia audierilor semestriale pe tema situatiei economice la comisia bancara din Senatul SUA, ca raspuns la ingrijorarile presedintelui comisiei, Christopher Dodd, in legatura cu acest subiect, potrivit Boursorama.

"Studiem un anumit numar de intrebari legate de Goldman Sachs si de alte institutii (financiare) in operatiunile lor cu derivate derulate cu Grecia", a afirmat Bernanke. El a precizat ca Securities & Exchange Commission (SEC), autoritatea de supraveghere a pietei de capital din Statele Unite, verifica de asemenea posibila implicare a altor institutii financiare americane si modul in care au actionat.

"Evident, utilizarea acestor instrumente intr-un mod care ar putea destabiliza o companie sau o tara este contraproductiva", a mai spus presedintele Fed. Goldman Sachs a realizat o operatiune de tip swap pentru Grecia, fara a anunta aceasta schema, ceea ce a permis statului elen sa disimuleze dimensiunea deficitului sau public.

Practic, banca americana a realizat pentru Grecia un plasament de obligatiuni de 15 miliarde de dolari dupa ce a facut acest aranjament de tip swap, permitand Atenei sa obtina finantare de un miliard de dolari in afara bilantului in 2002.

Goldman Sachs se bucura de un statut privilegiat la Washington, in conditiile in care mai multi fosti colaboratori ai sai au jucat un rol important in administratia americana, intre care Henry Paulson, fostul secretar al Trezoreriei sub presedintia lui George W. Bush.

Aceasta situatie este de multe ori criticata de parlamentari, care cred ca Goldman Sachs are prea multa influenta la Washington. Biroul european de statistica, Eurostat, a demarat de asemenea o ancheta pentru a verifica daca Goldman Sachs a ajutat Grecia sa ascunda amploarea datoriilor. 

#ben bernanke, #federal reserves, #fed, #goldman sachs, #grecia , #stiri Ben Bernanke