Platina si aurul s-au scumpit pe pietele internationale

Vineri, 15 Februarie 2008, ora 14:32
1286 citiri
Platina si aurul s-au scumpit pe pietele internationale

Pretul platinei a urcat, vineri, cu mai mult de 1%, iar metalul pretios s-a tranzactionat in apropiere de cotatia record de 2.000 dolari/uncie, deoarece investitorii au mizat pe scumpiri in contextul problemelor de productie din Africa de Sud, scrie Reuters.

Cotatia spot a platinei a urcat pana la 2.024 dolari/uncie, iar metalul pretios a fost cotat la 2.017/2.022 dolari/uncie, in crestere fata de nivelul de 1.997/2.007 inregistrat la inchiderea sedintei de tranzactionare de joi de pe piata new-yorkeza. Platina s-a scumpit joi pana la un nivel record de 2.025 dolari/uncie.
Africa de Sud, tara care produce aproximativ 80% din oferta de platina de pe pietele internationale, a fost afectata grav de crize de electricitate de la inceputul lui ianuarie, fapt ce a dus la inchiderea minelor timp de cinci zile luna trecuta.

"Daca din Africa de Sud nu primim vesti proaste, imi imaginez ca vom asista si la niste ieftiniri", a aratat un analist pentru piata metalelor pretioase de la compania germana Heraeus, Wolfgang Wrzesniok-Rossbach, citat de Reuters.

"Orice informatii legate de persistenta problemelor, insa, ar putea duce la o noua scumpire si pare posibil ca platina sa atinga un nivel de 2.075 dolari/uncie", a adaugat Wrzesniok-Rossbach.

Compania energetica de stat Eskom a aratat joi ca va majora cantitatea de carbune pe care o cumpara si va rascumpara electricitate de la acei consumatori industriali care isi pot permite sa isi scada consumul, in conformitate cu un plan de solutionare a crizelor.

Analistii spun ca deficitul de platina ar putea depasi 400.000 de uncii pana la sfarsitul lui 2008, comparativ cu aproximativ 265.000 de uncii in 2007. Pietele internationale s-au confruntat cu un excedent de 65.000 de uncii in 2006, dupa sapte ani succesivi de deficit.

Aurul s-a scumpit, de asemenea, sustinut de deprecierea dolarului si de declaratiile de joi ale sefului Federal Reserve, Ben Bernanke, ce au accentuat opinia investitorilor ca Fed va cobori dobanda sa de politica monetara cu 0,5% la urmatoarea sedinta de politica monetara din martie.

Cotatia spot a aurului a urcat pana la 913,30 dolari/uncie, iar metalul galben s-a tranzactionat la un nivel de 909,70/910,40 dolari/uncie, comparativ cu 907,10/907,90 dolari/uncie, la inchiderea sedintei de tranzactionare de joi de pe piata new-yorkeza.

Contractele la termen (futures) pentru aur tranzactionate pe piata americana s-au scumpit cu 2,5% pana la 913,30 dolari/uncie.

"Miza pe un scenariu in care dolarul se depreciaza, iar petrolul se scumpeste ar trebui sa sustina cursul aurului in urmatoarele sedinte", a comentat un analist pentru piata metalelor pretioase de la TheBullionDesk.com, James Moore. "Jucatorii de pe pietele internationale au mai considerat, totodata, ca declaratiile lui Bernanke sunt un semnal ca Fed va cobori iar dobanda cheie", a adaugat Moore.

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.