Presedintele Federal Reserve pune inca la indoiala revenirea economica din SUA

Joi, 25 Februarie 2010, ora 00:29
1231 citiri
Presedintele Federal Reserve pune inca la indoiala revenirea economica din SUA

Revenirea economiei SUA nu a intrat inca pe un traseu stabil si ratele de dobanda apropiate de zero sunt inca necesare, a spus presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, in fata legislativului american, relateaza MarketWatch.

Bernanke a mai precizat ca nivelul actual al somajului din SUA justifica mentinerea ratei mici a dobanzii-cheie. "Piata muncii ramane foarte proasta, cu o rata a somajului de aproape 10% si oferte de lucru rare", a motivat seful Fed decizia.

"Cresterea somajului de lunga durata este cu precadere ingrijoratoare, din cauza implicatiilor sale pe termen lung pentru salariati", a mai spus Bernanke.

"O redresare durabila va depinde de reluarea cresterii cererii de bunuri si servicii din sectorul privat", in conditiile in care "sprijinul bugetar pentru cresterea economica trebuie sa scada de-a lungul acestui an".

Fed mentine dobanda de politica monetara la un nivel apropiat de zero din decembrie 2008.

Statisticile cu privire la vanzarea de case noi, publicate miercuri de departamentul american de comert, arata ca piata imobiliara din Statele Unite este in continuare slabita, aflandu-se la nivelul din 1963.

Astfel, vanzarile de case noi au scazut in ianuarie cu 11,2%, la o rata ajustata sezonier de 309.000 locuinte, cea mai mica din ultimii 47 de ani.

Datele slabe din ianuarie marcheaza a treia scadere lunara consecutiva, cu toate ca analistii estimau o usoara crestere a vanzarilor, la 355.000 locuinte.

#ben, #bernanke, #cheie, #criza, #dobanda, #fed, #somaj , #stiri Ben Bernanke