Se sfarseste cosmarul american, SUA iese din recesiune in 2009

Luni, 16 Martie 2009, ora 09:30
1468 citiri
Se sfarseste cosmarul american, SUA iese din recesiune in 2009

In primul sau interviu pentru televiziune, presedintele Federal Reserve din Statele Unite, Ben Bernanke, a prognozat ca cea mai rea recesiune din ultimele decade se va incheia anul acesta.

Primele simptome ale revigorarii economice sunt deja prezente, a explicat Bernanke in interviul pentru CBS, difuzat duminica seara si care este primul interviu televizat acordat de catre un presedinte al Rezervei Federale in ultimii 20 de ani, conform AFP.

Bernanke a prognozat ca nicio banca mare nu va mai cadea, facand, totusi, apel la politicieni pentru a reglementa si a fixa sistemul bancar. Intrebat daca Statele Unite au scapat de posibilitatea unei crize precum cea din anii ’30, Bernanke si-a exprimat credinta ca acest risc a fost inlaturat.

In saptamana precedenta, cele mai lichide companii de pe bursa americana de actiuni au avut parte de o revenire, ridicand nivelul indicelui bursier de la nivelul minim atins in ultimii 12 ani. Un fond de 500 miliarde de dolari, bani guvernamentali, stabilizeaza piata ipotecara iar creditarea incepe sa-si revina, explica Bernanke.

"Si cred ca, pe masura ce semnalele pozitive apar in piata si pe masura ce oamenii isi recapata increderea, va fi initiata acea dinamica pozitiva care ne va revigora economia" , a declarat presedintele FED.

Planul de ajutor acordat economiei de catre guvernul american
a ajuns pana in prezent la valoarea de 700 miliarde de dolari si s-a dovedit toxic din punct de vedere politic.

In acest context, Bernanke a explicat ca cel mai mare risc, in continuare, il prezinta disparitia vointei politice.

Bernanke a mai subliniat necesitatea unei reforme legislative pentru inlaturarea riscurilor pe care le prezinta institutiile financiare care devin prea mari pentru a li se permite sa cada, acuzand "riscurile inconstiente" asumate de gigantul asigurarilor american, AIG.

"Am trantit telefonul de mai multe ori in timpul discutiilor cu AIG", a declarat acesta. Guvernul cere companiei sa foloseasca profitul facut de unele subsidiare pentru a plati inapoi parte din ajutorul primit, un model care ar urma sa se aplice tuturor institutiilor care au beneficiat de fonduri guvernamentale.

AIG se apara explicand ca o mare parte din banii primiti de la autoritati a fost folosita pentru a plati, mai departe, altor banci, dintre care unele au primit, la randul lor, sprijin guvernamental, informeaza Associated Press.

Compania, detinuta in proportie de 80 procente de catre stat a primit un ajutor in valoare de 170 miliarde de dolari. 90 de miliarde dintre acestia s-au indreptat catre alte banci.

Printre beneficiari au fost Goldman Sachs cu 12.9 miliarde si trei banci europene: Societe Generale din Franta - 11.9 miliarde, Deutsche Bank, Germania - 11.8 miliarde, Barclays PLC, Anglia - 8.5 miliarde. Merill Lynch care a beneficiat, la randu-i de ajutor guvernamental, a primit 6.8 miliarde.

Banii s-au dus catre aceste banci pentru a le acoperi pierderile inregistrate din investitiile pe instrumente ipotecare derivate. AIG a oferit detalii privind activitatea companiei dupa ce oficialitati guvernamentale au criticat compania pentru bonusuri in valoare de 165 milioane de dolari.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#ajutot, #bancar, #economie, #guvernamental, #ipotecara, #piata, #recesiune, #sistem , #stiri Ben Bernanke