Timpul este dusmanul, dar si prietenul traderului

Joi, 26 Martie 2009, ora 10:39
4353 citiri
Timpul este dusmanul, dar si prietenul traderului

Mi s-a parut foarte interesanta denumirea chinezeasca pentru criza si anume „WEIJI”, deoarece acesta fiind un cuvant compus, este format pe de o parte din caracterul WEI, ceea ce inseamna PERICOL/RISC si pe de alta parte, din caracterul JI, care reprezinta OPORTUNITATE/SANSA. Aceasta inseamna ca fiecare criza, cu atat mai mult o recesiune globala, este caracterizata prin mari oportunitati, unele chiar unice pentru o piata seculara. 

Criza, intre riscuri si mari oportunitati

Oare, credeti cumva ca unirea celor doua caractere este pur antagonica, adica contrarian, nu de alta dar tot ne place noua traderilor sa folosim acest termen ? Ei bine nu, ci dimpotriva. De mai bine de 17 luni de la declansarea actualei crize am avut suficiente dovezi la nivelul pietelor de capital internationale, care au confirmat pe deplin adevarul din titlu demonstrand inca odata un fapt real si fara echivoc.  

Voi exemplifica cele spuse mai sus, la modul general, prin patru astfel de evenimente majore, as spune unice intr-o piata de capital seculara.

1. Petrolul la rang de putere strategica

Primul exemplu, poate cel mai elocvent si specific unor crize economice, se refera la cresterea si apoi decaderea pretului la petrol datorita propagarii si adancirii recesiunii economice la nivel global, corelata si cu  o criza reala si prelungita la nivelul resurselor energetice, in general.

Asa ca am putut participa la o oportunitate rara in piata petrolului, adica la o crestere istorica de 195 % de la pretul de 49,9 dolari/baril la 147,27 dolari/baril (1 baril = 159 litri) in perioada 15 ianuarie 2007 - 07 iulie 2008, pentru ca in data de 12 ianuarie 2009 (dupa 6 luni de zile) sa fim impresionati cum pretul acestui produs strategic pentru multi producatori, dar si consumatori, ce detin rezerve valutare masive guvernamentale in dolari (am citat aici China), sa coboare solid de la maximul istoric la un minim de 33,2 dolari/baril, miscare similara unei deprecieri relative de 77,5 %.

Wow, ar spune unii neobisnuiti cu volatilitatea excesiva din piata de + 195 % / - 77,5 % intr-o perioada de numai 24 luni, dar chiar si pentru un cunoscator in domeniu, dinamica acestei evolutii mai mult de POZItIE decat SWING a fost impresionanta.

Pentru multi este deja obositor sa urmaresti cele de mai sus, precum si graficul alaturat, dar sa mai si participi direct in piata, insa in cele din urma efortul traderului disciplinat si experimentat va fi incununat sigur de succes. Se spune si s-a confirmat de multe ori ca este mai bine sa astepti oportunitatile mari decat sa te obosesti alergand continuu dupa swinguri up/down de 10 - 15%.        

2. Aurul, o arma care prezinta siguranta  

Nu intotdeauna aurul este si cea mai buna/sigura marfa in timp de criza. Istoria ne prezinta si cazuri cand pretul aurului nu s-a corelat cu perioadele de recesiune, insa putem afirma ca in general investitia in aur a ramas cea mai buna masura de a te proteja financiar in timp de criza cu conditia sa ai rabdare la fluctuatiile acestui produs si sa profiti de oportunitatile pietei aurului aflata acum in centrul atentiei investitorilor urmarindu-se depasirea maximului din anul 2008 si abordarea unei noi tinte care poate urca cu cel putin 200-300 puncte in acest an.

Asa ca in centrul atentiei vom gai si aurul, care in perioada 01 ianuarie 2007 - 17 martie 2008, a resimtit ascensiunea rapida a pretului acestuia cu 71,45 % de la 603 la 1033,9 dolari/uncie (1 uncie = 31,1 grame), timp, in care pretul la petrol a urcat cu peste 130%.

Evolutia ulterioara a pretului acestui instrument financiar - specific si el perioadelor de criza - mi se pare mai mult una speculativa, cu atat mai mult cu cat constatam realizarea unui model grafic de tip „V” cu obtinerea unui dublu top in zona 1000 dolari devenit astfel si un prag important de rezistenta, iar varful minimului fiind in zona 700 dolari/uncie - un prag de suport testat si retestat in repetate randuri in ultimii 3 ani.

Asa ca, in perioada destul de scurta de la maximul anului 2008 si pana acum cateva zile, cand pretul maxim local a fost retestat, observam un swing UP/DOWN de - 34 % / + 47 %, care se adauga astfel la cresterea anterioara de 71,45% reprezentand in final o volatilitate globala relativa de 152% pentru o perioada de cca. 24 luni.  

3. Piata valutara vesnica recompensa a traderului pasionat de bursa

In timp ce pretul aurului si dolarului au avut fluctuatii importante, cotatia perechii valutare euro/dolar nu s-a dezmintit de evolutiile obisnuite adaugand un plus la volatilitatea consacrata. Astfel, dupa data de 8 ianuarie 2007 si pana la 14 iulie 2007 pretul contractului FOREX marcheaza constant o depreciere a monedei dolar SUA fata de euro cu  24,5 % de la 1,2877 la 1,6034.

Avand in vedere un leverage de 1 : 200 si chiar unul de 1 : 400 cresterea reala este de 2 sau 4 ori mai mare decat cea indicata. Dupa acest maxim al aprecierii monedei euro in anul 2008 cotatia celui mai tranzactionat contract valutar a inceput sa creioneze un model grafic gen „W” cu un dublu bottom in zona 1,24 reprezentand o apreciere a monedei dolar de 22,6 % si rationamentul va fi acelasi pentru calculul real.

Toata aceasta apreciere a fost pe fondul sperantelor in revenirea economiei SUA odata cu instalarea noii administratii Obama, dar mai ales a promisiunilor acesteia de salvare. si iata vine si momentul adevarului cand zilele trecute, in urma declaratiei lui Ben Bernanke - presedintele FED, am fost surprinsi de o infuzie a peste 1000 mld. dolari in piata de capital, in special in T-bonduri pe termen lung.

A fost momentul in care cursul euro/dolar explodeaza pur si simplu de la cursul de 1,2464 realizat in data de 04 martie pana la cel de 1,3728 din data de 19 martie 2009.  Numai in ziua de 18 martie deprecierea monedei dolar a fost de 4% (1,2994 la 1,3519) fiind si ziua in care contrapartea sa - moneda euro – s-a apreciat cel mai mult de la inceputul existentei sale.

Dupa parerea mea aceasta evolutie mi s-a parut cea mai interesanta din actuala recesiune economica si sunt convins ca vom avea si alte mari oportunitati mai ales pe piata valutara, o piata vesnic tanara.

4. Piata de actiuni - rasfatata doamna a burselor seculare

Ca discutam despre secularele piete de pe Wall Street/SUA sau de la Londra/Marea Britanie ori mai putin seculara de la Shanghai/China orice investitor sau speculator va descoperi cu usurinta o multitudine de oportunitati urmarind atent atat mersul economiilor tarilor respective in diferitele lor stadii de dezvoltare cat si al fenomenelor complexe privind regionalizarea si globalizarea.

Cine are destula rabdare si va urmari ciclicitatea acestor economii se poate pozitiona la timpul potrivit pe o parte sau alta a ciclului UP/DOWN pentru a profita cat mai bine de modul in care bursa reflecta anticiparea si mersul acestor evolutii, fie intr-un sector economic sau altul de varf (ex. tehnologic, IT, energetic, constructii etc.) tranzactionand dupa strategia impusa de trendul principal (valabil pentru investitor) si/sau trendul secundar/corectiv (adorat de speculatori).

in acest sens voi da un singur exemplu, adica cel al comportarii pietelor board din ultimele 17 luni de existenta ale recesiunii economice actuale, unde un TRADER flexibil adevarat ar fi castigat in total 320 % daca ar fi ales actiunea Citigroup din sectorul bancar american - poate cel mai favorabil acestei conjuncturi istorice cu mult mai mult decat cele cca. 52 % cat ar fi castigat daca tranzactiona doar pe indicele de portofoliu Dow Jones.

Cresterea s-a realizat din 98,22% pe trendul DOWN de la 54,77 din 5 ianuarie 2007 la 0,97 dolari/actiune in data 5 martie 2009 si apoi inca 222% pe trendul UP, care a urcat de la minimul local pana la 3,13 dolari/actiune din 23 martie 2009).
 
Dar, intotdeauna exista si un dar, avem o saturare a pietei respective ceea ce inseamna un bubble asa cum se poate intampla si cu cea mai curtata piata - obligatiuni de tezaur, deoarece ea asigura si protectia capitalului in conditii de risc ridicat. O eventuala inflatie datorata infuziei masive de dolari din piata ar putea conduce la o iesire masiva a acestor obligatiuni, iar acea bula sa se sparga cu consecintele de rigoare.

si acum, dupa aceasta prezentare, vine intrebarea finala : de ce tot vorbim despre aceste piete de capital cand in fapt si in fond publicitatea despre acest domeniu bursier in Romania este lipsita cu desavarsire si foarte multi oameni il confunda de ani de zile cu un joc de noroc foarte riscant.     

Celor care nu au gasit pe loc raspunsul le voi spune doar un singur lucru si anume : bursa, de regula, abunda de oportunitati, insa marile oportunitati nu se regasesc decat odata la cativa ani si ar fi pacat ca un bun trader sa le ocoleasca, in ciuda pericolelor care vor exista tot timpul.

CONCLUZIA FINALA : Nu spun sa investiti pe piata X, Y, Z etc. sau pe mai multe odata dupa o structura de portofoliu anume gandita, spun doar ca a fi investitor la bursa inseamna sa traiesti intr-o lume a „pericolelor”, dar mai ales a „oportunitatilor”. in acest caz, daca vei fi un om de afaceri VERITABIL si vei sti sa le controlezi corespunzator cele doua elemente, atunci viata ta va avea si satisfactii financiare pe care ti le vei putea oferi singur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#bursa, #dusman, #oportunitate, #timp, #trader , #stiri Ben Bernanke