Tradeville: Speculatiile globale "carry trade" accelereaza

Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 10:02
1167 citiri
Tradeville: Speculatiile globale "carry trade" accelereaza

In cadrul celei mai recente aparitii publice din 16 noiembrie, presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a indicat ca atentia pe care banca centrala americana o acorda mandatului sau dual - privind atat stabilitatea preturilor cat si nivelul angajarilor - va ajuta moneda americana sa se mentina "puternica". 

Insa la acest moment, rata somajului din Statele Unite depaseste pragul de 10% marcand astfel un nou maxim al ultimului sfert de secol, iar presiunile deflationiste raman vizibile.

Raspunsul Rezervei Federale este pastrarea unor niveluri exceptional de mici ale dobanzii cheie pentru o perioada extinsa de timp - perceptie de altfel reiterata de catre Ben Bernanke pe 16 noiembrie.

O asemenea premisa este mai degraba defavorabila dolarului american, investitorii continuand sa parieze pe normalizarea graduala a politicilor monetare in alte economii care totodata beneficiaza de circumstante fundamentale semnificativ mai optimiste decat cele americane.

Cel mai relevant exemplu in acest sens este probabil Australia, care la inceputul lunii urmatoare ar putea afisa o noua majorare a dobanzii cheie dupa decizii similare de politica monetara luate in octombrie si noiembrie.

Perspectiva mentinerii dobanzii cheie din Statele Unite la minime istorice a generat recent coborarea costurilor la care bancile se imprumuta intre ele in moneda americana sub ratele corespondente atasate unor valute traditionale de finantare a speculatiilor globale "carry trade", yenul japonez si francul elvetian.

Saptamana trecuta, rata LIBOR pe 6 luni in dolar american a coborat sub rata corespondenta atasata yenului japonez pentru prima data in ultimii 16 ani.

In ceea ce priveste tabloul fundamental macro global, acesta ramane benign, sustinand calea revirimentului economiilor globale.

China continua sa produca date economice care surprind pozitiv asteptarile generale.

Doi precursori importanti ai stabilizarii pietelor si economiilor globale din acest an - bursa de actiuni din China si indicele compozit Baltic Dry Index (o masura agregata a costurilor de transport maritim international pentru o serie de marfuri) - au recuperat aproape integral pierderile suferite pe parcursul verii.

Cele mai recente declaratii sosite din partea unor oficiali de top din cadrul OPEC au aratat ca organizatia se simte confortabila in privinta nivelurilor actuale ale pretului petrolului, si ca o decizie de ajustare a nivelului productiei este improbabila in masura in care cotatiile raman situate sub pragul de $100 pe baril.

In acest context al prelungirii speculatiilor globale "carry trade" (in care participantii la piata finanteaza speculatii pe o serie de active cu randamente remarcabile pe seama unor fonduri denominate in monede cu dobanzi nesemnificative), cotatiile unor marfuri importante (petrol, cupru, aur, argint, platina, paladiu) si ale unor indici bursieri internationali (inclusiv cei apartinand pietelor emergente) raman in cursa atingerii unor noi maxime ale acestui an, dar pe seama unor deprecieri suplimentare ale dolarului american. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tradeville, # speculatii, # globale, # carry, # trade , #stiri Ben Bernanke