Va putea Bernanke sa repare ce a stricat?

Duminica, 30 August 2009, ora 22:00
1602 citiri
Va putea Bernanke sa repare ce a stricat?

In timp ce Ben Bernanke, guvernatorul Federal Reserve, se chinuia anul trecut in august sa mentina economia pe linia de plutire, cineva se servea din conturile familiei sale.

Hotii de identitate i-au furat poseta sotiei lui Anna cand aceasta era intr-un Starbucks din Washington, potrivit documentelor de la tribunal. Inauntrul portofelului ei de piele, hotii au gasit patru carduri si o bancnota de 5 dolari, plus carnetul de cecuri. O saptamana mai tarziu, 900 de dolari erau retrasi din contul familiei Bernanke.

Familia guvernatorului Fed tocmai devenise victima unei escrocherii careia ii pica prada milioane de oameni in toata lumea si din cauza careia doar in America bancile au pierdut in jur de 2,1 de milioane de dolari. Din pacate, insa, escrocheria cu care a trebuit Bernanke sa se lupte la locul de munca avea sa fie mult mai elaborata si ... mult mai costisitoare.

La inceputul saptamanii, Bernanke a fost reconfirmat in functia de guvernator al Fed. Si pe buna dreptate, scrie Times Online. El a fost un sprijin de nadejde atunci cand economia globala mai avea putin si se prabusea de tot.

Au existat zvonuri cum ca Bernanke ar fi putut fi inlocuit. Larry Summers, seful Consiliului Economic de la Casa Alba ar fi fost principalul candidat. Insa Summers este o figura controversata si nu ar fi fost o miscare simpla pentru presedintele american Barack Obama.

Insa, desi Bernanke merita sa fie laudat pentru modul in care s-a descurcat cu criza, nu trebuie sa uitam ca, pana la urma, si el a fost unul dintre cei care au contribuit la declansarea ei.

Ca guvernator al Fed, el a ajutat la mentinerea dobanzilor la un nivel atat de jos incat s-a ajuns la acea situatie catastrofica. Si nici planul de salvare al economiei pe care l-a implementat nu a fost lipsit de bile negre.

Criza financiara i-a pus pe cetatenii americani intr-o pozitie greu de imaginat. Adica guvernul american, pe cheltuiala contribuabililor, a garantat sprijin neconditionat firmelor pe care, el, guvernul, le considera prea mari ca sa dea faliment. Si probabil ca va continua sa faca asta pana cei care vor da faliment vor fi cetatenii.

Pana acum, toate masurile care au fost luate au dat cel putin impresia ca dau rezultate pe termen scurt. Insa este foarte putin probabil ca ele sa rodeasca pe masura ce criza economica se stinge.

Dar data viitoare cand va fi o criza, trebuie sa ne amintim in ce lume traim, o lume in care contribuabilii sunt cei care suporta nota de plata pentru esecurile marilor corporatii.

Este o lume la a carei creere a ajutat si Bernanke din plin. Sa speram ca in al doilea mandat va face ceva sa o si repare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bernake, #criza, #card, #evaziune, #furt , #stiri Ben Bernanke