302 milioane de euro, pretul cu care s-a vandut Bergenbier

Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 09:18
1750 citiri
302 milioane de euro, pretul cu care s-a vandut Bergenbier

Tranzactia anului 2009 pe piata romaneasca a bunurilor de larg consum a fost preluarea pentru 302 milioane de euro a producatorului berii Bergenbier, compania InBev Romania, de catre fondul de investitii CVC Capital Partners.

La finalizarea achizitiei, partile implicate in tranzactie au facut publica doar suma totala care a fost platita pentru operatiunile InBev din cele 8 tari din Europa de Est in care era prezenta, respectiv 1,5 miliarde de euro, conform Capital.

Suma a fost platita catre InBev prin intermediul Starbev Bucharest, firma inregistrata la sfarsitul lunii noiembrie. Fondurile au fost transferate firmei nou-infiintate sub forma de imprumut acordat de catre Starbev Netherlands (controlata de CVC), companie care detine 99,99% din Starbev Bucharest.

Imprumutul face parte din facilitatile de finantare a achizitiei InBev Romania aprobate in Adunarea Generala Extraordinara a actionarilor Starbev Bucharest din 9 decembrie, ale carei hotarari au fost publicate vineri in Monitorul Oficial.

AB InBev a luat 1,5 miliarde euro pentru operatiunile din Europa de Est

Dupa achizitia costisitoare din 2008 a companiei americane Anheuser-Busch pentru 52 de miliarde de dolari, grupul belgian InBev a inceput sa negocieze vanzarea anumitor subsidiare, anuntand inca de la inceputul anului trecut intentia de a vinde operatiunile din Europa de Est.

Grupul a finalizat abia in luna octombrie negocierile de vanzare a operatiunilor din Europa de Est, care includ productia si distributia de bere din Romania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Muntenegru, Serbia si Slovacia.

Fondul de investitii CVC Capital Partners a preluat activitatile din cele 8 tari est-europene pentru 2,2 miliarde de dolari (1,5 miliarde de euro) cu optiunea de a mai plati pana la 800 de milioane de dolari (peste 500 de milioane de euro) in functie de rentabilitatea investitiei.

CVC, infiintat in 1981, are reprezentante in Europa, Asia si SUA si gestioneaza in prezent active care cumuleaza circa 18 miliarde de euro.

Operatiunile preluate de fondul de investitii in cele 8 tari au fost reunite sub o noua entitate, denumita StarBev, care pastreaza dreptul de productie si folosire al marcilor AB InBev, precum Stella Artois sau Becks.

Cota de piata a producatorului Bergenbier, in continua scadere

Fostul InBev Romania, candva al doilea jucator pe piata romaneasca, in functie de volumul de bere vanduta, a pierdut constant din cota de piata in ultimii ani.
Astfel, potrivit ultimelor date disponibile, afacerile companiei au crescut in 2008 cu numai 1,7%, la 638,5 milioane de lei (173 milioane euro), in conditiile in care volumul vanzarilor de bere a avansat cu 4,2%.

Si principalul sau vehicul de business, marca Bergenbier, a pierdut pozitia de cea mai vanduta marca de bere de pe piata romaneasca, suferind in 2009 si o operatiune de rebranding in speranta revitalizarii vanzarilor.

Anul trecut a fost si mai dificil pentru companie, InBev ramanand practic cu o singura fabrica de bere in Romania, cea de la Ploiesti, dupa ce a anuntat in luna septembrie ca inchide unitatea de productie de la Blaj timp de sase luni, pana la finele lunii martie, ca urmare a scaderii cererii de pe piata.

#bergenbier, #euro, #inbev, #tranzactii , #stiri Bergenbier