Se mai fac bani din bere? La un pahar de vorba cu Mihai Ghyka

Luni, 28 Martie 2011, ora 12:59
3787 citiri
Se mai fac bani din bere? La un pahar de vorba cu Mihai Ghyka

Presedintele Star Bev, Mihai Ghyka, apreciaza "la rece" factorii de atractivitate ai Romaniei pentru succesul unor investitii, factori cantariti prin ochii managerului unui mare fabricant preluat de un fond de investitii. 

Care sunt factorii de tara care credeti ca sunt considerati cei mai atractivi in atragerea ISD?

De regula, ISD sunt determinate de facilitatile fiscale, costul fortei de munca, cunoasterea tarii si apropierea ei culturala fata de tara de origine a investitorului.

Astazi, tarile din Europa Centrala reprezinta inca un potential atractiv datorita costului redus de operare fata de Europa Occidentala, intr-un mediu cultural apropiat si prietenos fata de societatile straine si personalul expatriat.

Cum pot sa-si pastreze sau sa creasca tarile central si est-europene atractivitatea pentru investitiile straine ?

Este un lucru cunoscut faptul ca investitorii au nevoie de stabilitate si predictibilitate.

De asemenea, este foarte importanta definirea sectoarelor prioritare, dezvoltarea actiunilor specifice de informare si consultanta catre investitor in luarea deciziilor si imbunatatirea imaginii tarii.

Nu in ultimul rand, studiile arata ca, de regula, prima cunoastere a unei tari se face ca turist si abia apoi ca investitor.

Atragerea turistilor straini, pozitionarea Romaniei pe harta turistica a lumii printr-o voce distincta si reala, atractiva, va ajuta la aducerea mai multor investitii straine pe termen lung.

Aveti amabilitatea sa conturati un istoric al evolutiei StarBev in Romania de la preluare.

In cele 12 luni de la preluarea operatiunii Bergenbier S.A. de catre CVC Capital Partners, nu au intervenit schimbari radicale in evolutia companiei.

La nivel organizational au fost luate o serie de masuri strategice pentru eficientizarea business-ului.

Ce cota de piata au acum marcile de bere produse de grup pe piata locala?

In anul 2009, Bergenbier S.A. a raportat o cota de piata de 18%.

Cum apreciati trendul pietei de bere in 2011?Care ar fi cele mai mari amenintari pentru aceasta piata in cazul unui scenariu de evolutie a situatiei din acest an asemanator cu 2010?

Ce putem spune cu certitudine este ca in conditiile actuale ale pietei, aflata in scadere, este greu de previzionat ce se va intampla in urmatoarele luni, chiar ani.

Traversam cu totii o perioada economica dificila, in anul 2010 primii trei producatori de bere din Romania inchizand fiecare cate una dintre fabricile pe care le detin.

Fara indoiala ca o crestere suplimentara a fiscalitatii ar avea un rol nefast.

Fie ca e vorba de cresterea impozitarii, a TVA sau a accizelor, toate se vor reflecta in pret si, in fapt, in puterea de cumparare a populatiei, conducand la o contractie suplimentara a economiei, ceea ce va genera costuri sociale si o lipsa de incredere accentuata a romanilor in ziua de maine.

In viziunea dumneavoastra, care credeti ca ar fi masurile cerute de investitorii straini care trebuie luate in discutie si aplicate pe termen scurt?

Inlaturarea birocratiei ar avea un efect practic si moral benefic asupra tuturor actorilor economici.

As mentiona in plus masuri eficiente pentru accelerarea accesarii fondurilor de finantare UE - campanii de promovare, implicarea activa a bancilor, incurajarea consultantei in acest domeniu, campanii de promovare pe intelesul tuturor. 

foto: Realitatea.net

"Together for your business" este o sectiune sustinuta editorial de Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#bergenbier, #investitii straine directe, #investitori, #mihai ghyka, #star bev , #stiri Bergenbier