Warren Buffett, greu de inlocuit. Viitorul companiei este incert, in lipsa credibilitatii succesorilor

Marti, 04 Martie 2014, ora 16:16
1643 citiri
Warren Buffett, greu de inlocuit. Viitorul companiei este incert, in lipsa credibilitatii succesorilor
Sursa foto: Reuters

Warren Buffett face eforturi sa ii linisteasca pe actionari cu privire la situatia Berkshire Hathaway dupa ce se va retrage sau dupa ce va deceda, insa planurile sale de succesiune sunt mai vagi ca niciodata.

Unii dintre sustinatorii miliardarului de 83 de ani sunt departe a fi incantati de declaratiile sale, fiind ingrijorati de situatia companiei Berkshire fara Buffett, conform Reuters.

"Nu stiu, pana acum, ca un CEO iconic, cum este Buffett, sa aiba un urmas pe masura", a spus Meyer Shields, analist la Keefe, Bruyette & Woods.

Exemplele din ultimii 15 ani arat cat de greu poate fi

Jeff Immelt, CEO la General Electric, nu a reusit sa obtina aceleasi performante ca predecesorul sau, Jack Welch. Steve Ballmer a avut probleme similare dupa ce l-a inlocuit pe Bill Gates la conducerea Microsoft.

Si dupa un start pe masura lui Steve Jobs, pe care l-a inlocuit la conducerea Apple, Tim Cook s-a confruntat cu probleme mari in ultimele 18 luni, cand pretul actiunilor a ajuns departe de maximul atins.

O alta problema pentru orice succesor este ca Buffett, care a condus compania pentru o perioada foarte lunga de timp, in care a obtinut performante ridicate, a putut face greseli care l-ar fi costat locul de munca pe oricare alt CEO.

"Imi pare rau pentru cel care ii va urma", a spus Dave Sather, presedintele Sather Financial Group, care a investit peste 5% din fondurile de 365 de milioane de dolari in active Berkshire.

"Buffett este intr-o pozitie unica, poate gandi 100% independent. Cred ca urmatorul nu va avea aceeasi flexibilitate in decizii".

Deciziile luate de Buffett au fost benefice pentru Berkshire timp de multi ani, si au transformat compania.

In scrisoarea anuala transmisa actionarilor, Buffett noteaza ca performantele Berkshire au influentat evolutia indicelui Standard & Poor's 500 .SPXTR in 2013. Cotatiile actiunilor Berkshire au crescut cu 91% in ultimii cinci ani, iar indicele cu aproape 128%.

Pozitia detinuta de Buffett in grup se desparte in trei

Berkshire intentioneaza sa desparta pozitia lui Buffett in trei, respectiv CEO, director pentru investitii si presedinte. Pentru una singura dintre acestea a fost stabilit succesorul: Howard, fiul lui Buffett, va fi presedinte fara putere executiva.

Consiliul Berkshire indentificase trei canditati, interni, pentru pozitia de CEO, dar nu au fost facute publice numele acestora, iar unul dintre acestia poate fi numit imediat in caz de urgenta.

Insa intr-un raport curent transmis autoritatilor, Berkshire a anulat declaratia anterioara privind numarul de canditati si a precizat ca numai unul dintre managerii subsidiarelor sale este candidat la pozitia CEO.

Speculatiile privind succesiunea la conducerea grupului au aparut de cativa ani, mai ales dupa ce Buffett a suportat un tratament pentru cancer la prostata in 2012.

Buffett a amintit intr-o declaratie de mai multe persoane despre care investitorii cred ca pot fi potentialii sai inlocuitori - Ajit Jain, care conduce operatiunile de asigurare ale grupului, Greg Abel, care conduce MidAmerican si Matthew Rose, care conduce BNSF. Aici a adaugat si numele a doi manageri de portofolii, Todd Combs si Ted Weschler, posibili canddati la postul de director de investitii, subliniind performantele acestora.

Totusi, "rezervele" puternice ale grupului ar putea sa nu insemne mare lucru imediat dupa ce Buffett dispare de pe scena.

"Cand nu va mai fi, pretul actiunilor va scadea, probabil, cu 10-20%, nu ma pot pronunta", a spus Paul Lountzis, presedintele Lountzis Asset Management. Totusi, el a adaugat ca un astfel de declin ar fi o "mare oportunitate pentru cumparare".

Lountzis a investit peste 15% din fondurile sale de circa 100 de milioane de dolari in active Berkshire.

Chiar si Buffett se pregateste pentru zilele cand nu va mai fi.

Anul trecut, el a cumparat jumatate din producatorul de ketchup H.J. Heinz pentru 12,25 miliarde de dolari si compania de utilitati din Nevada NV Energy pentru 5,6 miliarde de dolari, pentru a completat intreaga arie de afaceri a Berkshire, care se intinte de la asigurari la inghetata.

Heinz si NV Energy sunt companii "care ni se potrivesc bine si care vor prospera un secol de-acum incolo", a spus Buffett.

El a mai preluat si BNFS si MidAmerican Energy "care vor juca in continuare un rol important in economie".

Unii investitori au aratat ca Buffett a schimbat politica Berkshire, orientandu-se mai mult catre companii active care aduc bani, ceea ce este mai sigur pentru viitor.

"El, pur si simplu, a construit o masina care genereaza perpetuu numerar", a spus David Rolfe, director de investitii la Wedgewood Partners, care, de asemenea, a investit 9% din cele 7 miliarde de dolari detinute in active Berkshire.

Buffett a lasat sa scape un mic detaliu despre eventuala sa retragere, acoperit intr-o discutie despre practicile contabile.

Vorbind despre anumite taxe, Buffett a spus ca amortizarea completa "in mod curent, dureaza 15 ani - din pacate - iar succesoru meu va obtine beneficii".

Atunci, Buffett ar avea 98 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#buffett investitii buffett Berkshire, #Berkshire management , #Investitii