7 idei preconcepute despre milionari

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 00:55
2407 citiri
7 idei preconcepute despre milionari

Tuturor ne place sa ii injuram pe bogati si sa spunem despre ei ca au furat, ca nu isi platesc taxele, ca si-au mostenit averile de la o matusa bogata si ca isi petrec toata ziua pe terenul de golf impreuna cu prietenii lor snobi.

Totusi, de cele mai multe ori e vorba doar de prejudecati, iar imaginea lor e doar un mit. Investopedia a desfiintat sapte mituri despre milionari si a explicat cum sunt ei in realitate.

Bogatii nu isi platesc taxele. Potrivit estimarilor, 40% din sumele incasate din taxe in SUA sunt platite de doar 1% din oameni, aflati in topul celor mai mari venituri. Mai mult, noile discutii privind impozitarea averilor ar putea face ca suma incasata de la bogati sa fie si mai mare in viitorul apropiat.

Bogatii si-au mostenit averile. In realitate, cei mai multi dintre ei nu si-au castigat averile peste noapte, ci au muncit. Statisticile arata ca doar 20% din milionarii din SUA s-au imbogatit in urma unor mosteniri. Restul de 80% si-au castigat banii pe cont propriu si se afla la prima generatie de milionari din familia lor. Multi dintre ei au muncit, au economisit si au trait modest pentru a face avere. Contabilii si managerii chiar au mers la serviciu in fiecare zi.

Bogatii nu au griji. Fals. Cand sunt priviti din afara, milionarii par ca traiesc linistiti si se bucura de averea lor. De fapt, multi se gandesc la banii stransi pentru pensionare, la fondul de facultate al copiilor si la taxele pe care trebuie sa le plateasca. Ca fiecare dintre noi. Aceste griji sunt si mai mari in randul noilor milionari care si-au adunat averile de curand, prin munca.

Bogatii au salarii mari. Chiar daca e un lucru onorabil sa ai milioane de dolari si sa lucrezi pentru un salariu, cei mai multi milionari detin afaceri sau lucreaza doar pentru ei. De asemenea, potrivit statisticilor, 80% au terminat o facultate, 18% au facut si un master.

Un exemplu foarte bun de miliardar cu salariu mic este magnatul Warren Buffett, care a primit un salariu de doar 100.000 de dolari la Berkshire Hathaway, desi avut un profit mai mare cu 60% in 2009. Mai mult, el primeste acelasi salariu de 29 de ani si chiar a returnat jumatate din el pentru cheltuielile personale.

Charles Munger, vicepresedintele companiei Berkshire, a primit tot 100.000 de dolari in 2009, dar exista si exceptii de la regula. In 2009, directorul executiv al Wells Fargo a primit 21,3 milioane de dolari, iar JP Morgan i-a dat sefului bonus si compensatii de 16 milioane de dolari.

Bogatii au masini scumpe. Imaginea unui tip foarte bogat la volanul unei masini puternice germane este foarte populara. Totusi, in topul preferintelor se afla Ford, 9,4% din milionarii americani avand o astfel de masina. Pe urmatoarele locuri se afla Cadillac si Lincoln.

De fapt, alegerea unor masini mai economice in locul unora foarte scumpe este de preferat in cazul celor care nu au facut deocamdata o avere impresionanta deoarece investitiile in masini nu aduc profit.

Bogatii joaca golf toata ziua. Toti ne imaginam un mare grup de milionari batrani care isi petrec ziua pe terenurile de golf, dar imaginea este de fapt gresita. Doar 20% din milionari sunt pensionari, ceea ce inseamna ca 80% lucreaza. Nu e la fel de impresionant, dar ei isi castiga milioanele tot prin munca.

Bogatii sunt elitisti. Am vazut deja ca o mare parte dintre milionari si-au castigat singuri averile, inca mai lucreaza, conduc un Ford si isi fac griji pentru banii de facultate ai copiilor, ceea ce ii face sa arate ca niste oameni obisnuiti care muncesc pentru banii lor. Ca si restul populatiei, personalitatea lor difera de la un individ la altul, iar unii pot fi chiar si elitisti.

Prejudecatile privind milionarii nu au aparut, insa, de curand, asa ca putem spune ca aceasta imagine ar fi putut sa fie reala candva. Totusi, in zilele noastre, noii milionari sunt oameni care s-au imbogatit prin propriile puteri si care incearca sa foloseasca banii cat mai intelept, concentrandu-se asupra independentei financiare.

#milionari, #bogati, #averi, #idei, #preconcepute , #stiri Berkshire Hathaway