Buffett a primit un salariu de 100.000 dolari la Berkshire, anul trecut

Vineri, 12 Martie 2010, ora 23:28
1786 citiri
Buffett a primit un salariu de 100.000 dolari la Berkshire, anul trecut

Miliardarul american Warren Buffett, presedintele companiei de investitii Berkshire Hathaway, a primit un salariu anual de numai 100.000 de dolari in 2009, pentru al 29-lea an consecutiv, desi isi plateste din propriul buzunar costurile corespondentei si factura de telefon, potrivit Bloomberg.

Buffet, in varsta de 79 de ani, a supervizat achizitii in valoare de 27 de miliarde de dolari in 2009, an in care valoarea pentru actionari, active minus pasive, a crescut cu 20%, la 131,1 miliarde de dolari. Totodata, profitul a avansat cu 61% anul trecut, la opt miliarde de dolari.

Presedintele companiei nu a primit bonusuri pentru 2009 si nici actiuni, potrivit unui comunicat remis de Berkshire bursei din SUA.

"Avand in vedere ca directori mult mai mici au fost platiti mult mai bine pentru rezulate mult mai slabe, o comparatie ar garanta o majorare semnificativa.

Ar putea spune 'valorez un miliard pe an', dar asta nu este in caracterul lui Buffet", a declarat Tom Russo, partener la compania Gardner Russo & Gardner in Lancaster, care detine actiuni Berkshire.

Buffet a rambursat companiei 50.000 de dolari in 2009 pentru a acoperi costurile corespondentei prin posta, facturii de telefon si timpului in care a folosit angajati ai Berkshire in interes personal. Vicepresedintele Berkshire, Charles Munger, care a primit tot un salariu de 100.000 de dolari, a rambursat companiei 5.500 de dolari.

Cei doi nu folosesc masini ale companiei. Buffet ocupa si functia de director general al Berkshire, dar este si cel mai mare actionar al companiei.

Miliardarul, cu o avere de 47 de miliarde de dolari, este al doilea cel mai bogat american dupa Bill Gates, fondatorul Microsoft, care, potrivit Forbes, dispune de 53 de miliarde de dolari.

Presedintele Berkshire a promis cea mai mare parte a activelor pe care le detine la companie fundatiei Bill si Melinda Gates, care deruleaza proiecte in domeniile educatiei si sanatatii, si altor patru organizatii caritabile.

Astfel, fundatia controlata de Bill Gates primeste anual donatii, acestea urmand sa continue si dupa moartea lui Buffet. Bill Gates este membru in consiliul de administratie al Berkshire.

Potrivit datelor anuntate de companie, salariile membrilor consiliului pentru 2009 au variat intre 2.700 de dolari si 7.000 de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#berkshire, #buffett, #forbes, #salariu , #stiri Berkshire Hathaway