Cele mai bune afaceri din 2009

Luni, 28 Decembrie 2009, ora 09:34
2066 citiri
Cele mai bune afaceri din 2009

Anul 2009 a fost marcat de criza economica, deficite bugetare si inceputul unor reforme in sistemele financiar-bancare, insa nu a fost lipsit de tranzactii deosebit de importante si valoroase.

Iata cateva dintre cele mai bune, dar si interesante, afaceri din acest an, potrivit unui top realizat de revista Time:

Berkshire Hathaway - Goldman Sachs

In timp ce toti oamenii de afaceri erau panicati, la sfarsitul anului trecut, Warren Buffett (foto) a achizitionat actiuni in valoare de cinci miliarde de dolari de la Goldman Sachs si garantii pentru posibilitatea de a cumpara 43,5 milioane de actiuni la valoarea de 115 dolari/unitate. Un an mai tarziu, Buffett avea deja un profit de trei miliarde de dolari, doar din acele garantii, insa a preferat sa nu vanda, pariind pe faptul ca pretul actiunilor Goldman Sachs se va majora inainte de 2013, cand acestea vor expira.

Berkshire Hathaway - Burlington Northern

Cunoscut drept un investitor neobosit, Buffett nu s-a multumit cu afacerea de mai sus. In luna noiembrie, a anuntat achizitionarea a 77% din cel mai mare operator de cai ferate din SUA, Burlginton Northern, intr-o tranzactie de 26,3 miliarde de dolari. Astfel, grupul pe care il conduce, Berkshire Hathaway, si-a reafirmat pozitia de lider al industriei americane.

Imprumutul de 23,6 miliarde de dolari facut de Ford

La putin timp dupa ce a preluat conducerea Ford Motor, in 2006, Alan Mulally a cerut bancilor un imprumut imens, pe care l-a si obtinut. Acesta si-a dovedit eficienta in 2009. In timp ce rivalii sai, General Motors si Chrysler, au dat faliment si au fost nevoiti sa primeasca ajutor de la stat, Ford a reusit sa supravietuiasca recesiunii pe propriile picioare, profitand din plin de programul de casare din SUA.

HP - EDS

2009 a fost un an important pentru fuziunile din domeniul tehnolgiei, printre care s-au numarat Dell - Perot Systems, Xerox - Affiliated Computer Service, HP - 3com. Insa un avem de unde sa stim care dintre acestea va fi cea mai profitabila in viitor. In schimb, fuziunea HP - EDS, realizata anul trecut, a dat roade in acest an. Chiar daca majoritatea companiilor din domeniu au anuntat pierderi masive in prima jumatate a anului, datorita profiturilor mari ale EDS, HP a reusit sa ramana la crestere.

Google - AdMob


Ca toate celelalte companii, Google a incercat sa-si dea seama cum va functiona publicitatea pe telefoanele mobile, o piata extrem de extinsa. Prin urmare, a platit 750 de milioane de dolari pentru AdMob, o companie ce gaseste mereu metode inovatoare de a introduce reclame in aplicatiile pentru iPhone. Avand in vedere ca firma fost infiintata doar in urma cu trei ani, de Omar Hamoui, un student MBA la Wharton School, Universitatea Pennsylvania, profitul a fost rapid si spectaculos.

Time Warner renunta la AOL

Realizata in 2001, fuziunea AOL - Time Warner ar putea fi numita una dintre cele mai proaste afaceri din istorie. Astfel, in momentul cand Time Warner a hotarat sa transforme AOL in companie de sine statatoare, scapand, astfel, de ea, nu poate fi decat un lucru bun, spun analistii.

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
#afaceri, #financiare, #profit, #sisteme, #tranzactii , #stiri Berkshire Hathaway