Cum sa pierzi milioane de dolari in cateva minute

Marti, 30 Septembrie 2008, ora 17:20
2031 citiri
Cum sa pierzi milioane de dolari in cateva minute

Venitul mediu pe gospodarie, in Statele Unite, este de aproximativ 50.000 dolari. Treizeci dintre cei mai importanti directori executivi americani au pierdut aceasta suma de bani in mai putin de 2 minute anul trecut.

Pe cea mai recenta lista “ Cei mai bogati 400” intocmita de Forbes figureaza 30 CEO (Chief Executive Officer) de corporatii publice, care au o avere cumulata de 215 miliarde dolari.

Anul trecut, aveau cu 20 miliarde mai mult, ceea ce inseamna ca au pierdut cate 1000 dolari la fiecare 1.6 secunde. Cu alte cuvinte, profitul lor s-a diminua cu 633.78 dolari pe secunda.

In 2007, media pierderilor a insumat mai mult de 790 milioane USD, pentru fiecare dintre directorii generali – aproape cat produsul intern brut al Mexicului si putin mai mult decat PIB-ul Olandei.

Cei mai multi afaceristi aveau banii pastrati in conturile companiilor unde erau actionari. Din aceasta cauza, investitorii au inregistrat pierderi direct proportionale cu situatia firmelor afectate de criza financiara.

 Averea mogului media si fondatorului News Corp., Rupert Murdoch (77 ani), s-a diminuat cu 2 miliarde dolari, ajungand la 6.8 miliarde. Cotatia actiunilor News Corp a scazut cu 34% in ultimele 12 luni, desi Fox este un brand consolidat.  Mai mult, miliardarul american a continuat sa piarda bani, desi achizitionase Dow Jones, editura care publica The Wall Street Journal.

Astfel, Murdoch a pierdut cate 1000 dolari la fiecare 15.78 secunde, sau 63.38 dolari pe secunda. Ceea ce inseamna aproximativ 1.5 milioane USD pe ora.

Warren Buffet, CEO pentru Berkshire Hathaway, companie care a investit 5 miliarde dolari in Goldman Sachs, a suferit pierderi similare cu ale lui Murdoch. Profitul net al omului de afaceri a scazut cu 2 miliarde dolari, pana la 50 miliarde dolari, din cauza deprecierii actiunilor, a caror valoare a scazut cu 18 procente, noteaza revista americana Forbes.

Un miliardar mai putin cunoscut, care a inregistrat pierderi, este Charles Ergen, directorul de la DISH Network. Valoarea conturilor sale s-a micsorat cu 1000 dolari la fiecare 15.03 secunde, sau 66.77 dolari / secunda. In total, Ergen a pierdut 2.1 miliarde dolari, ajungand astfel la un profit net de 8.1 miliarde dolari.

 Cu toate acestea, sapte sefi de companie si-au marit averile. Printre ei se afla si Ian Cumming, de la firma Leucadia National ( un trust de telecomunicatii), cu o avere estimata de Forbes la 100  milioane dolari. Cumming, alaturi de alti trei directori notau castiguri de 1000 USD la fiecare 5.25 minute, sau 3.17 dolari pe secunda.


Un alt om de afaceri al carui profit s-a majorat este Michael Dell, directorul gigantului IT Dell. Revista americana apreciaza profitul magnatului la peste 17 miliarde dolari.

Intre timp, averile altor director executivi din Statele Unite au ramas la fel: Steve Jobs,  de la Apple are in continuare 5.7 miliarde dolari, iar Jeffrey Bezos, de la amazon.com detine in conturi 8.7 miliarde dolari.