Uraganul Charley aduce asiguratorilor pierderi de 5 mld. dolari

Luni, 16 August 2004, ora 15:01
1090 citiri

Allstate Corp., State Farm Mutual Automobile Insurance Co si alte companii americane de asigurari ar putea sa piarda aproape 5 mld. $ din cauza uraganului Charley, mai putin decat pagubele estimate initial de analisti pe care le-ar putea aduce cel mai puternic uragan care a lovit SUA dupa cel din 1992.Uraganul Charley a lovit ieri statul Florida. In drumul sau, uraganul a distrus case, masini, birouri si a intrerupt activitatile de productie. Vantul a atins viteza de 230 km/h, in regiunea Tampa, iar valurile de furtuna s-au ridicat la mai bine de 4 metri si jumatate.

Compania State Farm este cea mai mare companie de asigurari din Florida, avand 23 de procente din piata si este urmata de Allstate, cu 11 procente. Alti asiguratori mai sunt Chubb Corp. cu 2,6% din piata si Hartford Financial Services Group, cu 2,4% din piata din florida.

Initial analistii estimau pagubele pe care le va provoca Charley la 10 - 15 miliarde de dolari.

Companiile de asigurari vor trece o parte din pierderi in sarcina companiilor de reasigurare, cum este Berkshire Hathaway detinuta de miliardarul Warren Buffett, precum si in contul fondului de stat pentru catastrofe.

"Fiecare companie de asigurari este pregatita pentru asta", a declarat David Havens, analist la UBS Securities LLC. "O sa doara o perioada, dar vor trece peste asta".

Pierderile estimate reprezenta o treime din ce i-a costat pe asiguratori uraganul Andrew care a lovit Florida in 1992.

Actiunile Allstate au scazut cu 65 de centi, sau cu 1,4 procente, pana la 45,93 $ la Bursa de Valori din New York. Actiunile Hartford au scazut cu 63 de centi, pana la 58,54 $, iar actiunile Chubb au scazut cu 53 de centi, pana la 65,78 $.

Lantul hotelier Hyatt si-a evacuat clientii din hotelurile detinute in localitatile Key West, Tampa si Coconut Point si va compensa pierderile inregistrate din asigurarile sale pentru intreruperea activitatii, a declarat Victor Lopez, vice-presedinte Hyatt din Coral Gables, Florida. Lopez, un veteran al companiei, a declarat: "Am fost in mijlocul uraganului Andrew si a fost ingrozitor. Charley a fost mai mult mai bland".

Uraganul Andrew, care a lovit sudul Floridei in 1992, i-a costat pe asiguratori 25,5 mld $, adica 20,3 mld $ la valoarea de astazi a dolarului.

Anul viitor in Florida se va infiinta prin lege un fond special pentru catastrofele provocate de uragane. In prezent fondul dispune de peste de 5,6 mld $ cash si capacitatea de a incasa 9 mld $ din obligatiuni, a declarat Jack Nicholson, directorul fondului.

Sursa: Ziarul Financiar

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...