Warren Buffett se imprumuta la dobanzi mai mici decat guvernul american

Luni, 22 Martie 2010, ora 14:18
1443 citiri
Warren Buffett se imprumuta la dobanzi mai mici decat guvernul american

Investitorii de pe piata americana acorda imprumuturi mai degraba miliardarului Warren Buffett decat guvernului de la Washington, randamentul care trebuie platit de Berkshire Hathaway pentru a vinde obligatiuni fiind mai redus decat cel achitat de Trezoreria SUA, transmite Bloomberg. 

Obligatiunile scadente la doi ani vandute de grupul Berkshire Hathaway, controlat de Buffett , au avut in februarie un randament cu 0,035 puncte procentuale mai redus decat titlurile de trezorerie cu aceeasi maturitate, potrivit datelor agentiei de presa, citate de Mediafax.

Titlurile emise de grupurile Procter & Gamble Co., Johnson & Johnson si Lowe's Cos. au inregistrat de asemenea in ultimele saptamani costuri mai reduse pentru emitenti decat cele suportate de guvern.

Jack Malvey, fost chief fixed-income strategist al Lehman Brothers Holdings, califica situatia drept "un eveniment extraordinar de rar" in istoria pietei obligatiunilor.

Trezoreria americana a vandut titluri de stat de 2.590 miliarde de dolari de la inceputul acestui an, creand astfel o suprasaturare a pietei obligatunilor intr-o perioada in care deficitul bugetar s-a umflat la niveluri apropiate de nivelurile record inregistrate dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, iar agentiile de rating au inceput sa lanseze avertismente privind compatibilitatea - sau incompatibilitatea - dintre situatia financiar-fiscala a Statelor Unite si ratingul de top "AAA" de care beneficiaza tara.

"Guvernul a primit o palma dupa ceafa de la piata. Ar putea fi momentul in care speri sa-ti dai seama ca riscul incepe sa-si faca aparitia in portofoliul tau de datorii, iar costul asociat acestui risc poate fi inspamantator", comenteaza un analist american.

Potrivit agentiei de rating Moody's, statul american va inregistra in acest an cele mai ridicate cheltuieli legate de datoria de stat, raportat la veniturile bugetare, dintre toate tarile cu rating "AAA", cu exceptia Marii Britanii.

SUA va prelua din 2011 primul loc in acest clasament, unde va ramane pana in anul 2013, estimeaza agentia.

Guvernul Statelor Unite va cheltui in acest an circa 7% din veniturile bugetare pe dobanzi si restituirea principalului datoriei de stat scadente, procent care ar putea urca aproape de 11% pana in 2013, potrivit celui mai probabil scenariu definit de Moody's, care presupune o relansare economica moderata, ajustari fiscale in conformitate cu planurile anuntate de autoritatile de la Washington si o crestere treptata a dobanzilor.

Potrivit unui scenariu de risc care presupune o crestere economica mai redusa cu 0,5% pe an fata de estimarile de baza, o ajustare fiscala mai restransa si o majorare mai puternica a dobanzilor, SUA vor cheltui circa 15% din veniturile bugetare pe datoria de stat, peste limita de 14% care ar determina Moody's sa reduca ratingul de la pragul de top "AAA". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#american, #buffet, #dobanzi, #guvern, #warren , #stiri Berkshire Hathaway