Carte de business: Despre inceputurile comertului global, recomandata de Bill Gates

Sambata, 27 Iulie 2013, ora 00:00
2207 citiri
Carte de business: Despre inceputurile comertului global, recomandata de Bill Gates
Foto: qz.com

Bill Gates si-a publicat recent lista de lecturi pentru vara lui 2013, iar propunerile sale includ carti pe teme economice, carti despre societatile traditionale, carti de dezvoltare personala ce analizeaza comportamentul copiilor, dar si o carte care vorbeste despre mancarea japoneza si impactul sau asupra oamenilor si a economiei tarii.

Business24 iti recomanda sa-ti incepi lectura de vara prin cartea "The Box: How the Shipping Container Made the World Smaller and the World Economy Bigger" scrisa de Marc Levinson.

"Am citit destul de multe carti deja despre cum avansul tehnologic pentru avioane si vase de transport a facut ca globalizarea sa fie posibila. Eu si Melinda am fost recent intr-o excursie cu cei mici sa vedem Canalul Panama, pentru ca eram foarte curiosi sa vedem cum functioneaza si am vrut sa il vedem in actiune. Sper ca aceasta carte, in care se vorbeste despre modul in care vasele-container reprezinta un pas-cheie in procesul de globalizare, sa imi ofere o alta perspectiva asupra economiei globale", scrie Bill Gates pe blogul personal.

Potrivit descrierii cartii, in aprilie 1956, prima nava-cisterna transporta 58 de vase-container de la Newark la Houston. De la acest inceput modest, transportul naval prin containere s-a dezvoltat intr-o industrie imensa care a facilitat "explozia" comertului global.

Aceasta carte ilustreaza istoria creatiei containerului, vorbeste despre deceniul de eforturi inainte de a fi adoptat in intreaga lume, dar si despre consecintele economice si scaderile de preturi in costurile cu transportul imediat dupa aparitia containerului.

Publicata la aniversarea de 50 de ani de la primul voiaj pe un container, cartea arata cum ambitia si imaginatia antreprenorului Malcom Mclean a transformat ideea de container dintr-un concept abstract intr-o industrie masiva care a injumatatit costurile transportului de bunuri in intreaga lume, facand posibila explozia comertului la nivel global.

Ajungand si in zone neglijate pana atunci, containerul a generat o transformare in geografia economica, devastand porturi traditionale precum cel din New York sau Londra si alimentand cresterea celor mai putin cunoscute precum cel din Oakland, scrie economistul Marc Levinson.

Odata ieftinit transportul atat de mult incat fabricile puteau fi departe de clientii producatorului, Asia si-a castigat usor titlul de producator mondial, oferindu-le astfel clientilor din intreaga lume o varietate (greu de imaginat pana atunci) de produse ieftine.

Daca te-am facut curios, atunci trebuie sa stii ca poti comanda si tu cartea de pe Amazon, pentru 13,92 de dolari, plus taxele de transport.

Printre lecturile recomandate de Bill Gates se mai numara si "The World Until Yesterday: What Can We Learn from Traditional Societies?" de Jared Diamond; "However Long the Night: Molly Melching's Journey to Help Millions of African Women and Girls" de Aimee Molloy; "How Children Succeed: Grit, Curiosity, and the Hidden Power of Character" de Paul Tough; "Japan's Dietary Transition and Its Impacts" de Vaclav Smil si Kazuhiko Kobayashi; "Made in the USA: The Rise and Retreat of American Manufacturing" de Vaclav Smil; "Whistling Vivaldi: How Stereotypes Affect Us and What We Can Do" de Claude Steele si "Patriot & Assassin" de Robert Cook.

#carte business, #carti recomandate Bill Gates, #Bill Gates carti, #lectura vara business , #Afaceri