Bill Gates, miliardarul filantrop. Vezi cum vrea sa salveze lumea

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 13:36
5370 citiri
Bill Gates, miliardarul filantrop. Vezi cum vrea sa salveze lumea

Bill Gates, fondatorul Microsoft, s-a implicat foarte mult, in ultima perioada in dezvoltarea mai multor vaccinuri. Investitiile facute de omul de afaceri in acest sector reprezinta una dintre cele mai ample actiuni de filantropie pe plan mondial.

Miliardarul american a acordat un buget de peste 6 miliarde de dolari in cercetarea unor vaccinuri impotriva mai multor boli, printre care hepatita B, virusul HIV si pojarul, scrie Forbes.

Vaccinul antipojar costa doar 23 de centi. Boala omoara anual pana la 1.5 milioane de oameni. Acum, de cand cercetatorii lui Bill Gates au descoperit formula vaccinului, rata deceselor, din cauza pojarului a scazut la sub 300.000 de persoane, in fiecare an.

Miliardarul filantrop a reusit sa se impuna in istorie, prin contributiile sale aduse sanatatii si datorita faptului ca a redus substantial pretul injectiilor salvatoare, pana la cativa centi.

Daca nu ar fi donat o foarte mare parte din avere, Bill Gates ar fi fost cel mai bogat om de pe planeta, aminteste publicatia citata.

Planul lui Gates de a eradica bolile porneste de la concept ambitios: faptul ca teoriile demografice lansate de Thomas Malthus, acceptate pe scara larga, in ultimele doua decenii, sunt gresite.

Sotii Gates au studiat indelung teoriile inainte sa fondeze propria lor fundatie.

Din 1997, Melinda s-a implicat activ in combatere controlului natalitatii, in special in Africa. La randul sau, miliardarul a inceput sa pregateasca un plan pentru a-i educa pe copiii si a adus mai multe calculatoare in scolile africane. De asemenea, a investit mai mult in salariile profesorilor, pornind de la principiul ca un dascal bun poate face mai multe pentru cei mici.

Bill Gates s-a implicat inclusiv in schimbarea dialogului social, cand s-a pus problema dezvoltarii de noi vaccine. Prima donatie pe care a facuta familia Gates pentru aceste cercetari s-a ridicat la 100 milioane de dolari.

In 1999, sotii americani au reorganizat Bill&Melinda Gates, acordandu-i un buget de 21 miliarde de dolari si transformand-o in cea mai mare institutie caritabila din lume. Acum bugetul acesteia a crescut pana la 36 miliarde de dolari.

Bill Gates a realizat ca un pas important este fondarea unui parteneriat durabil, intre sectorul public si cel privat. Miliardarul a reusit sa convinga rapid sectorul public, dar cel privat se arata reticent in implicarea cercetarii mai multor vaccinuri. Comparativ cu procesul de fabricatie al pastilelor, cel al vaccinului era mult mai complicat.

In 1999, cand a calatorit in orasul italienesc Bellagio, Bill Gates a incercat sa descopere o solutie, impreuna cu reprezentantii UNICEF, ai Bancii Mondiale si ai ONU. Rezultatul a fost Global Alliance for Vaccines&Immunisations, acum numita GAVI Alliance.

Bill Gates s-a implicat personal in proiect, cu aceeasi pasiune si convinere pe care le-a aratat cand a transformat Microsoft intr-una dintre cele mai valoroase companii pe plan mondial.

#bill gates microsoft, #bill gates acte caritate , #Cariera