Rutina zilnica iti creste productivitatea. Iata ce face Bill Gates in fiecare seara!

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 11:46
10754 citiri
Rutina zilnica iti creste productivitatea. Iata ce face Bill Gates in fiecare seara!
Foto: Wikimedia

Cum de unii dintre noi reusesc sa gaseasca solutii neasteptate la cele mai complicate probleme ivite in cale, iar altii bat pasul pe loc in fata obstacolelor?

Savantii cred ca nivelul productivitatii este in directa legatura cu indeplinirea unei rutine zilnice care favorizeaza concentrarea asupra sarcinilor ce urmeaza a fi indeplinite in urmatoarea zi, iar CNBC ofera chiar exemplul lui Bill Gates ale carui tabieturi de seara ar putea fi copiate foarte usor de multi dintre noi.

Conform unor studii stiintifice, programul de seara adoptat de co-fondatorul Microsoft are darul de a reduce nivelul de stres si de a stimula procesul de gandire. Iata si cum incepe o seara obisnuita pentru omul aflat in fruntea clasamentului Forbes al miliardarilor lumii.

La spalat de vase

In ciuda averii imense de care dispune, Gates prefera sa se ocupe de spalatul vaselor dupa ce serveste masa in familie, cel mai bogat om al planetei recunoscand intr-un interviu de acum 3 ani ca aceasta sarcina i se pare placuta.

Stiinta sugereaza insa ca placerea resimtita de Bill Gates in a da o mana de ajutor in bucatarie ar putea avea si o alta conotatie.

Un studiu al Universitatii de stat din Florida a demonstrate ca studentii care au fost incurajati sa se cufunde pe deplin intr-o munca similara si sa simta mirosul detergentului, atingerea vaselor si senzatiile spalarii acestora au inregistrat o scadere a nivelului de stres si o crestere subita a inspiratiei.

Astfel, se pare ca o concentrare asupra mirosului de sapun si a caldurii apei are rolul de a stimula creierul si a induce o stare de relaxare.

Un alt studiu derulat de Universitatea californiana Santa Barbara arata ca efectuarea unor munci care nu cer o concentrare intelectuala mare permite creierului nostru sa lase mintea sa iasa din ritmul obisnuit de lucru si sa gaseasca solutii creative la problemele cu care ne confruntam.

Spre exemplu, subietii supusi unor sarcini "plictistoare", cum ar fi copierea unor numere de telefon dintr-o carte de telefoane, au dovedit o creativitate mai mare ulterior, dupa cum au remarcat cercetatorii Universitatii din Lancashire, iar spalarea vaselor ar putea vea acelasi efect.

Lecturi obligatorii

A doua indeletnicire de seara a lui Bill Gates este lecturarea unei carti timp de minim o ora. "Cititul este un ritual care ma ajuta sa adorm", admite simplu miliardarul care citeste aproximativ 50 de carti pe an.

Dar, ritualul lecturilor de seara ar putea avea si el efecte benefice nebanuite asupra creierului nostru, dupa cum cred oamenii de stiinta reunite in cadrul Fundatiei americane pentru Somn.

Medicul psihiatru Philip Gehrman insista sa afirme ca o carte savurata inainte de odihna de peste noapte se poate dovedi mai linistitoare decat folosirea telefonului mobil sau a tabletei.

Acesta afirma ca lumina degajata de cele doua gadgeturi mentionate pot sa induca un somn agitat utilizatorilor, ceea ce face dintr-o carte sau o revista o alegere mult mai buna.

Pe langa acest amanunt, beneficiile acumularii de noi cunostinte sunt indiscutabile, iar lectura pare a fi responsabila si de cresterea inteligentei emotionale si stoparea declinului celulelor nervoase din creier, iar cum cititul este un obicei pe care il regasim si la alti lideri de succes, precum Warren Buffet, Jeff Bezos sau Elon Musk, putem intui si care a fost elementul care le-a ghidat pasii in viata.

"Indiferent ca sunt la birou, acasa sau intr-o calatorie am intotdeauna o rezerva de carti pe care abia astept sa le citesc", marturiseste si Bill Gates pe blogul personal.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#productivitate munca, #lideri industrii, #gandire creativa, #bill gates, #studii productivitate munca , #Cariera