Bloomberg si Gates lupta impotriva fumatului cu 375 milioane dolari

Joi, 24 Iulie 2008, ora 14:30
1622 citiri
Bloomberg si Gates lupta impotriva fumatului cu 375 milioane dolari

Primarul New York-ului, Michael Bloomberg si co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, au oferit, joi, 375 milioane dolari pentru a ajuta la combaterea a ceea ce ei numesc o epidemie mondiala a fumatului, relateaza Reuters. Miliardarii au precizat ca banii vor ajuge la grupurile anti-fumat ce colaboreaza cu guvernele unor tari in curs de dezvoltare precum India si China, pentru a reduce consumul de tutun.


Bloomberg, care a desfasurat in 2002 o ampla campanie anti-fumat in New York, va adauga alte 250 milioane dolari pe o perioada de 4 ani unui program inceput in urma cu mai multi ani, in care s-au investit deja 125 milioane dolari.


Fundatia Bill & Melinda Gates va investi 125 milioane dolari in urmatorii 4 ani.


"Fumatul este o epidemie ce poate fi oprita, si vrem ca mai multi oameni sa se implice", a spus Gates in cadrul primei conferinte de presa de la preluarea presedintiei fundatiei filantropice, dupa ce a renuntat la rolul de conducere in cadrul Microsoft, in luna iunie.


Gates a spus ca India si China ar trebui sa primeasca o atentie deosebita. Statisticile arata ca, pana in 2030, peste 80% din decesele legate de fumat la nivel mondial se vor petrece in tarile cu venituri mici si mijlocii, fata de 40% in prezent.


Cei doi au subliniat scaderea numarului de fumatori in Statele Unite de la implementarea interdictiilor in California si New York, inclusiv cele din baruri si restaurante. State precum Irlanda, Franta, Italia si Turcia au luat aceleasi masuri.


Miliardarii au spus ca tarile sarace ar avea nevoie de stimulente guvernamentale, precum majorarea taxelor pentru tutun si interdictii pentru publicitatea, promovarea si sponsorizarea acestor produse.


Bloomberg a subliniat dificultati in tari precum China, unde guvernul detine companii producatoare de tigarete.


"Trebuie sa-i facem sa inteleaga ca veniturile pe care le obtin, profiturile din vanzarea tagarilor, sunt depasite de costurile suportate de societate", a spus Bloomberg.