Ce sanse are batrana Europa in IT?

Duminica, 15 August 2010, ora 23:15
1575 citiri
Ce sanse are batrana Europa in IT?

Europa este un loc perfect pentru pasionatii de arta, muzee, arhitectura si orice inseamna cultura si intelectualitate, moda si muzica techno fiind singurele lucruri noi care se fac pe batranul continent.

Europenii sunt avansati, desigur, si cand vine vorba de tehnologie, dar e vorba doar de acea tehnologie care face ca totul sa functioneze ca un ceas elvetian.

In ceea ce priveste IT-ul, inovatia e aproape de limita de jos si ne place doar sa il luam de-a gata de la americani sau asiatici.

Si asta nu pentru ca europenii nu ar fi destul de buni sa faca asa ceva, ci pentru ca au un alt sistem de valori si educatie care ii indreapta, mai degraba, spre ceva mai putin riscant. Chiar si seful Google, Eric Schmidt, a afirmat ca Europa are nevoie de antreprenori "dusi cu capul" daca vrea sa concureze cu SUA in acest sector.

El a explicat ca Europa are un alt model educational care nu se potriveste deloc celui in care s-au format fondatorii marilor companii IT. "Prima intrebare este: cine sunt fondatorii marilor companii globale? De obicei sunt cei ca Larry Ellison, Steve Jobs si Bill Gates.

Observati ca ei nu corespund standardului de model educational din Europa. Ei au renuntat (n.r. - la scoala), sunt oameni inteligenti si nebuni", a spus Schmidt recent intr-un interviu acordat Daily Telegraph.

"Uitati-va la prietenul meu Steve Jobs - ce a facut el la Apple este remarcabil. Ar fi reusit asta intr-o tara europeana?", a adaugat seful Google.

Si nici nu putem sa il contrazicem. Ce ar fi facut cei enumerati mai sus daca se nasteau, de exemplu, in Marea Britanie? O facultate de arta la Oxforf si apoi se faceau cunoscuti intr-o trupa. Pana si Brian May e un astrofizician sclipitor cu doctorat la Imperial College London, dar il stim pentru ce a invatat sa faca ceva si cu chitara.

10 companii europene care merita atentie

Chiar daca Europa e departe de a avea uriasi IT, Internetul este locul in care multi antreprenori dau cu usurinta frau liber imaginatiei. Astfel, Daily Telegraph a reusit sa gaseasca 10 companii europene promitatoare pe care ne sfatuieste sa le urmarim. Trebuie precizat, insa, ca a avut nevoie de 12 luni.

Wonga este un serviciu online de imprumuturi care functioneaza in Marea Britanie din 2007. Imprumuturile sunt mici si pe termen scurt, misiunea celor din spatele site-ului fiind sa rezolve problemele financiare urgente ale consumatorilor printr-o solutie responsabila si pe termen scurt. Sistemul face o verificare a celui care are nevoie de un credit si apoi ii informeaza pe parteneri cat de multa incredere pot avea in acea persoana.

Playfire este o retea de socializare pentru gameri fondata in urma cu trei ani. Playfire le urmareste evolutiile gamerilor si este suportata de platforme precum Xbox Live si Playstation. Membrii retelei isi pot crea profiluri in care sa se laude cu statisticile din jocuri.

CitySocialising este tot o retea sociala care ii ajuta pe utilizatori sa cunoasca oameni care traiesc in aceeasi zona. In prezent poate fi folosit in peste 40 de orase din Marea Britanie. Serviciul se adreseaza celor care abia s-au mutat intr-o zona noua si celor care incearca sa evadeze din reteaua din care fac parte.

Everbread este un motor de cautare specializat pe calatorii. Serviciul nu este functional deocamdata, dar promite ca va oferi cele mai rapide rezultate, concentrandu-se pe zboruri ieftine. Noutatea este ca Everbread va avea incluse in motorul lui de cautare companiile low cost, lucru care nu se intampla la agregatoarele mari care arata doar ofertele marilor companii aviatice.

Mendeley este un instrument de management si sharing al resurselor academice. Ofera atat functii de desktop, cat si online si este facut sa organizeze cu mare eficienta informatiile academice. Creata in 2008, aplicatia de desktop este un software gratuit ce organizeaza documentele, in timp ce Mendeley Web ii ajuta pe utilizatori sa ia legatura intre ei si sa descopere noi tendinte in cercetare.

GroupSpaces ajuta grupurile si cluburile din lumea reala sa isi organizeze mai bine activitatea prin mediul digital. Acesta este folosit in prezent de peste 560.000 de organizatii care isi eficientizeaza astfel activitatea membrilor. De asemenea, ajuta comunitatile sa isi promoveze evenimentele, sa primeasca bani si sa isi imbunatateasca site-urile.

VouChaCHa este un sistem de vouchere si discounturi care functioneaza pe baza localizarii utilizatorului. Lansata in 2009, aplicatia de mobil a incheiat parteneriate cu magazine care trimit mesaje cu oferte atunci cand utilizatorul trece prin apropierea magazinului. Voucherul este trimis prin intermediul aplicatiei si apoi descarcat pentru a fi folosit la magazin.

Made.com este un magazin online de mobila care aduce clientilor produsele direct de la producatori din intreaga lume. Este vorba numai de mobila scumpa si facuta la comanda care poate fi astfel cumparata mai ieftin deoarece nu exista intermediari.

Mangahigh este un site educational creat pentru copiii de generala care combina jocurile cu matematica. Serviciul este gratuit pentru scoli si elevi si contine jocuri ce ii ajuta pe cei mici sa inteleaga mai rapid tehnicile matematice.

Shazam este un serviciu online prin care se descopera muzica. Desi a fost creat acum mai bine de 10 ani, Shazam inca este vazut ca fiind de viitor dupa ce aplicatia pentru iPhone i-a adus o crestere uriasa. Mai mult, aplicatia Shazam a intrat luna trecuta si in magazinul de aplicatiiOrange pentru platforma Android.

Aceasta versiune are cateva caracteristici in plus, printre ele aflandu-se versurile, informatii despre concerte si clipuri de pe Youtube.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#it, #inovatie, #bill gates, #steve jobes, #companii, #europa , #stiri Bill Gates