Pe masura ce salariile cresc in Europa de est, companiile se orienteaza spre alte regiuni

Vineri, 06 Aprilie 2007, ora 00:51
1089 citiri

Cand comunistii au fost inlaturati din Europa de est, s-au instalat capitalistii. Pentru companiile straine, zona a devenit o noua frontiera captivanta - un loc ieftin pentru productie, cu 70 de milioane de potentiali consumatori.

Acum, la 18 ani dupa ce estul a imbratisat libertatea economica, exista prime semne ca o dezvoltare fara precedent poate fi pe punctul de a se prabusi.

Cu toate ca marile companii se extind inca rapid in regiune, salariile, terenurile si taxele cresc vertiginos. Cu alte cuvinte, pentru companiile care externalizeaza productia sau serviciile, cel mai nou colt al Uniunii Europene nu mai este ce a fost.

Expertii spun ca schimbarea este subtila - in unele locuri aproape imperceptibila - dar avertizeaza ca natiunile cu prosperitate rapida din Europa centrala si de est ar putea deveni in curand victimele propriului succes, practicand preturi care le scot de pe piata. "S-a mai intamplat - Mexic, Singapore, Thailanda - si se va mai intampla atat timp cat exista locuri "mai ieftine" cu potential uman si politic ce poate fi dezvoltat," a spus Charlie Barnhart, consultant la Technology Forecasters in California.

Barnhart crede ca va exista o "diminuare durabila" sesizabila a externalizarii catre est in cel putin doi sau trei ani. Se intampla deja. Printre companiile care s-au retras sau si-au redus activitatea recent se numara:

Delphi, un furnizor american de piese auto care a declarat falimentul in 2005, a mutat productia din Cehia, unde lucratorii castiga aproximativ 6 dolari pe ora, in Ucraina, unde media se apropie de 1,6 dolari pe ora.
Lauma, un producator de lenjerie din Letonia, paraseste acea tara. Anul trecut a inceput sa transfere productia in Belarus si Ucraina. Acum planuieste sa externalizeze intreaga afacere noua catre cele doua foste republici sovietice deoarece nu poate sa angajeze suficienti letoni pentru a opera fabricile.

Lidl, o retea de bacanii cu sediul in Germania, a vandut anul trecut 50 de parcele de pamant in Estonia si Letonia, unde planuise sa deschida magazine, dupa ce directorii si-au dat seama ca defapt costurile derularii unei afaceri in tarile baltice sunt mult mai mari decat anticipasera.

Guntis Strazds, directorul asociatiei letone de textile si industrie a pieselor vestimentare, afirma ca o insuficienta a numarului de muncitori si costurile ridicate cu forta de munca vor determina companiile de textile sa externalizeze pana la 40% din productie catre state mai ieftine "in viitorul apropiat."

"Avem deja comenzi in Rusia si Belarus si suntem pe cale de a gasi parteneri in Ucraina," a spus el.

In Ungaria, o companie americana care a refuzat sa isi dezvaluie identitatea a aratat The Associated Press o organigrama interna pe care o foloseste pentru a stabili unde sa deschida noi fabrici. Rusia si Ucraina au fost considerate mult mai ieftine decat Polonia, Ungaria si Romania.
Cu siguranta nu va exista un exod masiv de companii occidentale din acele state. Defapt, firma de consultanta McKinsey prezice ca activitatea de externalizare din regiune se va tripa pana la sfarsitul anului 2008, creand peste 130 000 de locuri de munca.

Potrivit lui McKinsey, principalele avantaje ale regiunii sunt: salarii comparabile cu cele din India, o forta de munca inovativa, multilingvista si calificata, un "risc scazut" bazat pe stabilitatea economica si politica si o "proximitate culturala" de Europa occidentala care asigura mai putine dureri de cap si provocari decat locurile din Asia de sud-est.

Orasele de marime medie merita exploatate deoarece sunt mai ieftine decat capitalele dar au totusi mari centre universitare care ofera fluxuri stabile de absolventi calificati, a spus McKinsey.

Un exemplu este orasul Cluj din nord-vestul Romaniei, unde Nokia a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa deschida o fabrica de telefoane mobile si un centru tehnologic. Nokia va investi in proiect 60 de milioane de euro sau 80 de milioane de dolari si va crea, potrivit estimarilor guvernului, 15 000 de locuri de munca.

Sectorul tehnologiei informatiei din Romania a crescut cu 35% in 2006, la peste 1,2 miliarde de euro. Valerica Dragomir, un purtator de cuvant din industria software, afirma ca oportunitatile ii atrag inapoi pe tinerii specialisti, care au plecat "pentru ca nu intrezareau nicio sansa de dezvoltare a carierei si nu vedeau o viata mai buna aici." Totusi, expertii spun ca o tendinta de retragere din regiune este inevitabila.

In Polonia se asteapta anul acesta, pentru prima data, ca salariile sa creasca mai repede decat productivitatea, a declarat Magdalena Iga de la Centrul pentru Cercetare Economica si Sociala din Varsovia. Este foarte important deoarece productivitatea ridicata este factorul care a mentinut Polonia in atentia investitorilor straini.

Pe masura ce tarile se dezvolta, salariile, taxele si alte costuri sociale cresc. Barnhart de la Technology Forecasters afirma ca o locatie incepe sa-si piarda forta de atractie pentru firmele americane ca destinatie de externalizare atunci cand salariile cresc pana la 70 sau 75% din salariile americane si cand materiile prime locale nu mai sunt cel putin cu 8 pana la 10% mai ieftine.

Asta ofera un avantaj statelor precum India si China, care au mentinut compensatiile la 3% din nivelul celor din Statelor Unite. In schimb, salariile in unele sectoare din Romania reprezinta deja 50% din nivelul celor din Statele Unite si cresc cu 20% pe an.

Cehii castiga cel mai bine din Europa centrala. Anul trecut, salariul mediu lunar a crescut cu 6,5%, la echivalentul a 722 de euro, potrivit biroului guvernamental de statistica.

Dar salariile ridicate nu vor impiedica producatorul auto sud-coreean Hyundai sa deschida in mai o noua fabrica de asamblare de 1 miliard de euro in orasul Nosovice din estul Cehiei. Sau Samsung Electronics sa poarte negocieri cu oficiali din tara vecina Slovacia pentru construirea unei noi fabrici de televizoare cu ecran plat.

De asemenea, companii precum Microsoft, care opereaza in Europa de est din 1992 si care are acum peste 1000 de angajati, nu se grabesc sa se retraga dintr-o astfel de investitie. Pentru a sublinia angajamentul fata de Romania, presedintele Microsoft, Bill Gates, a vizitat in februarie Bucurestiul cu ocazia inaugurarii unui centru de suport tehnic care va angaja pana la 600 de specialisti in software.

"Bulgarele de zapada al externalizarii este mare," a spus Cosmin Mares, purtator de cuvant al companiei romane de software Softwin. "Si nu poate fi oprit instantaneu."

Sursa: Rador

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...