Top Forbes 2010: Bill Gates, devansat de un mexican

Joi, 11 Martie 2010, ora 10:38
6146 citiri
Top Forbes 2010: Bill Gates, devansat de un mexican

Mexicanul Carlos Slim a devenit cel mai bogat om din lume, depasindu-l pe Bill Gates, iar francezul Bernard Arnault domina Europa, potrivit clasamentului pe anul 2010 al miliardarilor lumii, realizat de revista Forbes si dat publicitatii miercuri, la New York, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Economia mondiala se reface, pietele financiare isi revin, in special pietele emergente", a declarat redactorul sef Steve Forbes, intr-o conferinta de presa.

Dupa socul de anul trecut, in urma crizei financiare din toamna anului 2008, miliardarii si-au revenit: 154 dintre cei care au fost eliminati, in special rusi, au intrat din nou in top, au aparut 97 de noi miliardari, dintre care 62 provin din Asia.

Mark Zuckerberg, in varsta de 25 de ani, cofondator al retelei de socializare Facebook, exclus de pe lista in 2009, a aparut din nou in top, pe locul 212, cu patru miliarde de dolari.

In total, lumea numara in prezent 1.011 miliardari originari din 55 de tari.

Clubul celor foarte bogati nu atinge inca recordul din 2008 (1.125), dar este in revenire, dupa ce s-a redus la 793 anul trecut.

Cu a avere estimata la 53,5 miliarde de dolari, Carlos Slim, magnatul mexican al telecomunicatiilor, care facea parte din primul pluton de mai multi ani, il depaseste cu 500 de milioane pe Bill Gates, confondatorul Microsoft, care trebuie sa se multumeasca cu a doua pozitie.

Americanii sunt cei mai numerosi in top, cu 403 miliardari. Dar au scazut la 40% din total, de la 45%, au pierdut primul loc pentru prima data din 1994 si numai doi americani se numara printre cei mai bogati cinci oameni ai lumii, indienii Mukesh Ambani si Lakshmi Mittal ocupand a patra si a cincea pozitie.

New Yorkul ramane orasul cu cei mai multi miliardari din lume (60), urmat indeaproape de Moscova (50) si de Londra )32). Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, trece de pe a 17-a pe a 23-a pozitie, dar s-a imbogatit cu doua miliarde de dolari anul acesta, trecand de la 16 la 18 miliarde de dolari.

Pentru prima data, China continentala devine a doua tara ca numar de miliardari, dupa Statele Unite, cu 64 de membri in club, dintre care 27 noi.

Iar Forbes a subliniat "importanta femeilor de afaceri chineze", dintre care sapte se numara printre cei foarte bogati.

Incluzand Hong Kongul, China numara 89 de miliardari.

Urmeaza Rusia (62), unde oligarhii beneficiaza de cresterea preturilor materiilor prime. Europa are 248 de miliardari.

Francezul Bernard Arnault, in varsta de 61 de ani, proprietarul grupului de lux LVMH (Louis Vuitton, Moet & Chandon), il detroneaza pe germanul Karl Albrecht, ocupa a saptea pozitie si devine cel mai bogat om din Europa, cu o avere estimata la 27,5 miliarde de dolari, in crestere cu 11 miliarde pe an.

"Luxul se vinde din nou", a subliniat Steve Forbes. Un alt european ocupa a noua pozitie, patronul marcii si magazinelor Zara, spaniolul Amancio Ortega, cu o avere estimata la 25 de miliarde de dolari.

Iar Liliane Bettencourt, mostenitoarea grupului de produse cosmetice L'Oreal, urca de pe pozitia 21 pe a 17-a, cu o avere estimata la 20 de miliarde de dolari, in crestere cu 6,5 miliarde.

In cele din urma, Asia are 234 de miliardari, cu 14 mai putini decat Europa, iar valoarea totala a averilor din regiune, estimata la 729 de miliarde de dolari, s-a dublat intr-un an.

Un pakistanez figureaza pentru prima data pe lista, Mian Muhammad Mansha, ce ocupa locul 937, cu un miliard de dolari. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bill, #forbes, #gates, #top , #stiri Bill Gates