UE permite Oracle sa cumpere Sun Microsystems

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 23:46
1669 citiri
UE permite Oracle sa cumpere Sun Microsystems

In ciuda problemelor clare de concurenta pe segmentul bazelor de date, Comisia Europeana a anuntat ca nu are nicio obiectie legata de decizia Oracle de a cumpara Sun Microsystems pentru 7,4 miliarde de dolari, una din cele mai mari tranzactii din lumea IT in ultimii ani.

Oracle Corp. este cel mai mare producator de software pentru baze de date relationale, iar Sun Microsystems detine MySQL, sistemul de baze de date care opereaza aproape 90% din site-urile lumii, chiar si cele mai mari proprietati Web 2.0.

Specialistii si fondatorii MySQL spun ca Oracle va abuza acum de pozitia dominanta si va taxa accesul la serviciile MySQL sau va introduce versiuni noi cu plata, pentru a monetiza o platforma gratuita care a dus la revolutia Internetului.

Mai exista varianta ca Oracle sa nu investeasca deloc in dezvoltarea MySQL si sa propuna celor care vor site-uri mai bune sa foloseasca baze de date cu plata, proriile produse.

Sun Microsystems a cumparat MySQL in 2008 peste mai bine de 1 miliard de dolari de la fondatorii sistemului. Oracle a promis ca va dezvolta in continuare acesta platforma si ca o va mentine open source.

Comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, a spus ca este multumit de angajamentele Oracle si ca achizitia va revitaliza economia si va deschide calea spre lansarea de produse noi.

Oracle, numarul doi mondial pe segmentul de software pentru afaceri, a cheltuit zeci de miliarde de dolari in tentativa de a depasi compania rivala SAP, dar pina acum eforturile au fost inutile.

Larry Ellison, care a reusit sa il depaseasca temporar pe Bill Gates in topul celor mai bogati oameni, nu reuseste acum sa mai concureze cu liderii industriei, cu toate eforturile depuse. Gigantul software vrea acum sa integreze Sun Microsystems pentru a obtine economii de costuri de 1,5 miliarde de dolari in urmatorul an.

Decizia Comisiei Europene a fost luata insa pe baza unor rapoarte care aratau ca MySQL are o cota de numai 0,2% la nivel mondial, probabil calculand dupa numarul firmelor care folosesc solutia pentru baze de date, nu dupa numarul de site-uri de Internet.

De asemenea, decizia a fost luata in speranta ca Oracle se va tine de cuvant, spun criticii Oracle. Compania a mai prezentat Comsiei Europene dovada ca mai exista un sistem de baze de date open source, PostgreSQL.

De fapt este o tehnologie de nisa care nu poate inlocui MySQL. Dar decizia ramane favorabila Oracle.

Pe tema achizitiei se vor mai pronunta autoritatile din China si Rusia, unde fondatorii MySQL s-au dus cu plangerea in brate. Din pacate, acum nu-i mai asculta nimeni, desi ei stiu foarte bine politicile gigantilor software americani.

Larry Ellison ceruse oficialilor europeni sa urgenteze evaluarea tranzactiei pentru ca in lipsa unui acord companiile se abtin de la achizitii si acest lucru aduce pierderi in afaceri celor doua companii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ue, #oracle, #sun microsystems, #mysql , #stiri Bill Gates