Vizita lui Gates in Romania, vazuta ca un certificat de buna purtare

Marti, 30 Ianuarie 2007, ora 15:45
1314 citiri

Seful unei echipe de programatori a Microsoft, Catalin Olteanu, spune despre vizita lui Bill Gates in Romania ca este "un certificat de buna purtare" si un semnal pozitiv pentru investitorii din lumea intreaga.

Catalin Olteanu, in varsta de 28 de ani, a ajuns la Microsoft dupa ce compania a cumparat UMT Portfolio Manager. Una dintre diviziile Microsoft - Microsoft Office Project - a fost interesata de extinderea intr-un domeniu nou prin Project Portfolio Management si a decis ca cea mai buna varianta este achizitia unui produs. Au ales sa cumpere United Management Technologies (UMT) si, la pachet cu aceasta, United Management Technologies Romania.

Catalin Olteanu lucreaza acum la Redmond si conduce acum o echipa de programatori care se ocupa de crearea unui produs numit Microsoft Office Project Portfolio Server.

Romanii recrutati direct din Romania

Pentru a ajunge angajat al Microsoft Catalin Olteanu spune ca trebuie, in primul rand, sa fii capabil si sa-ti doresti. "Angajatii Microsoft nu sunt neaparat genii, ci oameni foarte bine pregatiti profesional", spune Catalin. "Nu e imposibil sa ajungi la Microsoft. Compania angajeaza de cativa ani direct din Romania si exista destule anunturi inca active pe net si un website dedicat celor care doresc sa-si gaseasca de lucru la Microsoft", declara Catalin . El mai spune ca poti ajunge in companie si daca esti recomandat de cineva din interior. El, la randul lui, a recomandat mai multe persoane care lucreaza deja pentru Microsoft.

Despre romanii care lucreaza la Microsoft, Catalin ne spune ca nu sunt foarte uniti desi, aparent, lasa aceasta impresie. "Exista o lista de discutii pe e-mail (Romanians at Microsoft), la care sunt inregistrati 260 de membri. Mai sunt si doua echipe de fotbal romanesti in campionatul intern Microsoft. Mai exista si evenimente de genul: botezuri, nunti, petreceri sau zile de nastere, la care participa grupuri de romani. In rest, nu suntem foarte uniti", ne povesteste Catalin.

Cei mai multi romani la un loc ii vede de Paste, cand la slujba de Inviere, organizata in sala de sport a unui liceu catolic, participa cam 200-300 de romani din toata zona Seattle.

Principiul Microsoft: "Ma pot bucura de munca si de viata"

Avantajele pe care le ofera firma angajatilor adusi din Romania sunt neobisnuite pentru un roman neobisnuit cu prea multa atentie din partea angajatorilor. Pachetul de relocare, cum il denumesc, depinde de la o persoana la alta. Transportul, lectiile de engleza, carnetul de sofer, facilitati de cont bancar sunt incluse toate in pachetul de relocare.

Programul de munca la Microsoft nu este unul standard pentru fiecare angajat. Catalin ne spune ca el lucreaza intre 8 dimineata si 5, 6 seara. "Sunt angajati care lucreaza de la ora 3 dupa-amiaza pana la 2 dimineata pentru ca acesta este programul care le convine", ne mai spune Catalin dupa care adauga: "O chestiune foarte importanta in cadrul Microsoft este 'I can enjoy work and life' (Ma pot bucura de munca si de viata), fata de alte firme din IT, mai mici dar mai agresive la care 'My work is my life' (Munca este viata mea)".

Exista putini oameni printre angajatii Microsoft care sa interactioneaze direct cu Bill Gates dar din punctul de vedere al lui Catalin, Bill Gates este mai mult un simbol pentru angajatii Microsoft.

El considera ca vizita celui mai bogat om de planeta Bill Gates, care este si presedinte al celei mai mari firme de software din lume (cu cifra de afaceri egala cu jumatate din PIB-ul Romaniei) este un "certificat de buna purtare". "Romania este astfel, asezata inca o data pe harta lumii tinand cont de faptul ca afacerile pe care le desfasoara Microsoft, oriunde in lume, genereaza explozia orizontala, parteneri, competitori etc", ne spune Catalin.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)