Warren Buffett: donatie de 1,6 mld dolari pentru fundatia lui Bill Gates

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 12:06
2235 citiri
Warren Buffett: donatie de 1,6 mld dolari pentru fundatia lui Bill Gates

Omul de afaceri american Warren Buffett a oferit fundatiei caritabile Bill & Melinda Gates actiuni la compania Berkshire Hathaway evaluate la 1,6 miliarde de dolari, cu 28% mai mult decat valoarea donatiei facute anul trecut, potrivit Wall Street Journal, citat de Mediafax.

La fiecare inceput de iunie, Buffett doneaza un pachet substantial de actiuni la Berkshire Hathaway fundatiei Bill & Melinda Gates, care se concentreaza pe initiative la nivel mondial privind sanatatea si pe proiecte educationale in SUA.

Ultima donatie este evaluata la 1,6 miliarde de dolari, luand in calcul cotatia la care au inchis sedinta de tranzactionare de joi actiunile Berkshire.

Pachetul de titluri oferit anul trecut a fost evaluat la 1,25 miliarde de dolari.

Bill Gates, cofondatorul Microsoft, a asigurat de asemenea miliarde de dolari fundatiei pe care o conduce.

Organizatia a oferit anul trecut in total trei miliarde de dolari pentru cercetari in domeniul vaccinurilor, unor proiecte din agricultura, pentru pregatirea profesorilor si altor proiecte caritabile.

Valoarea totala a cadourilor lui Buffett catre fundatie, incluzand promisiunile pentru anii urmatori, se ridica la 39 de miliarde de dolari.

Aceasta este cea mai mare donatie caritabila din istorie. In 2009, cotatiile actiunilor Berkshire au fost afectate de criza economica.

Totodata, portofoliul de titluri al companiei, gestionat in mare parte de Buffett, si-a pierdut din valoare.

Problemele economice au lovit diviziile operationale ale Berkshire, ducand la scaderea vanzarilor afacerilor de comercializare de bijuterii, producere de caramizi si piese pentru utilaje.

Criza a afectat si operatiunile de inchiriere de avioane.

Acest context a facut ca donatia lui Buffett de anul trecut sa fie cea mai mica din cele cinci cadouri oferite pana atunci.

Donatia este denominata in actiuni, nu in dolari.

De atunci, pietele si-au revenit.

Portofoliul de actiuni al Berkshire, care include active ale unor companii precum Wells Fargo si American Express, si-a majorat valoarea.

Divizia de avioane a revenit pe profit, dupa reducerea cheltuielilor, iar situatia altor operatiuni se imbunatateste, a afirmat Buffett. 

#warren, # buffet, # donatie, # bill, # gates , #stiri Bill Gates